Bizony, rovar van az élelmiszerekben: egyértelműen kiderül a címkéről

A rovarszármazékok már most ott vannak a leghétköznapibb ételekben.

Rovarok élelmiszerekben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a rovarokra a klímaváltozás miatt eltűnő élelmiszerek alternatívájaként is szokás tekinteni, valójában ezek nemcsak a jövő bizarr újításai lesznek. Némelyik már most megtalálható az ételekben.

Az élelmiszerekben leggyakrabban használt rovarszármazék a bíbortetűből kinyert ételfesték, a kármin, illetve a sellakként ismert fényezőanyag, ami a lakktetű váladékából készül.

Rovarok az ételekben

Míg a kármint az E-120 kódszám jelöli a címkéken, a sellakot E-904-es számmal tüntetik fel, ezek pedig a leghétköznapibb élelmiszerekben is megtalálhatók a joghurttól kezdve egészen a szalámiig. Bizarrnak tűnnek, félni azonban nem kell tőlük: a szervezetre teljesen veszélytelenek.

A piros gyümölcsjoghurtok sokszor köszönhetik színüket a bíbortetűnek.
A vöröses színt adó kármint gyakran adják húsokhoz, szalámikhoz, kolbászokhoz, virslikhez is.
Üdítők természetes vagy természetazonos színezékeként is használják az anyagot.
A fagyikat, jégkrémeket is előszeretettel színezik kárminnal.
A kármin lekvárok, szószok festékanyaga is lehet, erről a címkén feltüntetett E-120 árulkodik.
A sellakot fényezőanyagként használják a csokoládékon, bonbonokon.
A marcipánok fényes felületét is sok esetben a lakktetű kivonatával érik el.
A fényezőanyagot a színes cukorkák, nyalókák gyártásakor is használják.
A rágógumik, szájfrissítők fényesítésére is használják a lakkszerű anyagot.
A csokoládéval bevont gyümölcsök, magvak is a lakktetűtől lesznek igazán gusztusosak.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük