Rák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéje
Tavaszi zöldségekkel, gyümölcsökkel megelőzheted a betegséget.

Dia


            	Spenót
            	A spenót a legkorábbi friss zöldség, április végén május elején már fogyasztható. Legismertebb pozitív tulajdonsága magas folsavtartalma, minek köszönhetően segít megelőzni a vashiányos vérszegénység kialakulását. Emellett azonban számos szabadgyökellenes vegyületet is tartalmaz.
            	Kapcsolódó cikk:
            	Így fogyaszd a spenótot ínyvérzés és vashiány ellen! »

Spenót

A spenót a legkorábbi friss zöldség, április végén május elején már fogyasztható. Legismertebb pozitív tulajdonsága magas folsavtartalma, minek köszönhetően segít megelőzni a vashiányos vérszegénység kialakulását. Emellett azonban számos szabadgyökellenes vegyületet is tartalmaz.

Kapcsolódó cikk:
Így fogyaszd a spenótot ínyvérzés és vashiány ellen! »

Dia

 	Retek 	A vidám piros gumós hónapos retek az egyik legkorábban termő zöldségfajta. Március végén már elvethető és onnantól számítva 4-5 héten belül fogyasztható. Rokonához, a fekete retekhez hasonlóan antioxidáns hatású, emellett jót tesz az epének és serkenti a szervezet anyagcserefolyamatait. 	Kapcsolódó cikk: 	Így fogyj a retekdiétával! »

Retek

A vidám piros gumós hónapos retek az egyik legkorábban termő zöldségfajta. Március végén már elvethető és onnantól számítva 4-5 héten belül fogyasztható. Rokonához, a fekete retekhez hasonlóan antioxidáns hatású, emellett jót tesz az epének és serkenti a szervezet anyagcserefolyamatait.

Kapcsolódó cikk:
Így fogyj a retekdiétával! »

Dia

 	Spárga 	A spárga glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Ezenkívül B6-vitamin-tartalma miatt nélkülözhetetlen az immunrendszered erősítéséhez. A spárga április-május környékén már terem a konyhakertekben. 	Kapcsolódó cikk: 	Székrekedés, vesekő és húgyúti fertőzés ellen »

Spárga

A spárga glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Ezenkívül B6-vitamin-tartalma miatt nélkülözhetetlen az immunrendszered erősítéséhez. A spárga április-május környékén már terem a konyhakertekben.

Kapcsolódó cikk:
Székrekedés, vesekő és húgyúti fertőzés ellen »

Dia

 	Brokkoli 	A brokkoli palánták április közepe felé már kiültethetők és onnatól kezdve nagyjából öt hét múlva fogyasztható a növény. A hazai konyhakertekben sajnos még nem igazán elterjedt, pedig az apró fácskára emlékeztető keresztesvirágzatú a legerősebb rákellenes zöldség. 	Kapcsolódó cikk: 	Íme, a világ legerősebb rákellenes zöldsége! »

Brokkoli

A brokkoli palánták április közepe felé már kiültethetők és onnatól kezdve nagyjából öt hét múlva fogyasztható a növény. A hazai konyhakertekben sajnos még nem igazán elterjedt, pedig az apró fácskára emlékeztető keresztesvirágzatú a legerősebb rákellenes zöldség.

Kapcsolódó cikk:
Íme, a világ legerősebb rákellenes zöldsége! »

Dia

 	Paradicsom 	Klorogénsav-tartalma miatt a frissen szedett paradicsom fogyasztásával csökkentheted a rákkeltő anyagok - például a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok - hatását. Emellett a paradicsom igen gazdag likopinban is, mely vegyület védelmet biztosít a rák, illetve a szívbetegségek kialakulásával szemben. Május végétől már érik a konyhakertekben a paradicsom. 	Kapcsolódó cikk: 	A 3 legerősebb rákellenes nyári zöldség »

Paradicsom

Klorogénsav-tartalma miatt a frissen szedett paradicsom fogyasztásával csökkentheted a rákkeltő anyagok - például a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok - hatását. Emellett a paradicsom igen gazdag likopinban is, mely vegyület védelmet biztosít a rák, illetve a szívbetegségek kialakulásával szemben. Május végétől már érik a konyhakertekben a paradicsom.

Kapcsolódó cikk:
A 3 legerősebb rákellenes nyári zöldség »

Dia

 	Zöldborsó 	Magas C-vitamintartalma miatt a zöldborsó erős antioxidáns hatással bír. Május vége felé már érik az édes hüvelyes növény, mely klorofilltartalma miatt segít a szervezetnek elleneállni a környezetből érkező szabadgyökök DNS-károsító hatásainak. 	Kapcsolódó cikk: 	Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő - Mi az? »

Zöldborsó

Magas C-vitamintartalma miatt a zöldborsó erős antioxidáns hatással bír. Május vége felé már érik az édes hüvelyes növény, mely klorofilltartalma miatt segít a szervezetnek elleneállni a környezetből érkező szabadgyökök DNS-károsító hatásainak.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő - Mi az? »

Dia

 	Eper 	A május második felétől érő gyümölcs igazi antioxidáns-bomba, könnyedén elbánik a káros szabadgyökökkel, így kifejezetten hatásos a daganatos megbetegedések ellen. Ezenkívül csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint serkenti az anyagcserét. 	Kapcsolódó cikk: 	A legvidámabb, apró antioxidáns  »

Eper

A május második felétől érő gyümölcs igazi antioxidáns-bomba, könnyedén elbánik a káros szabadgyökökkel, így kifejezetten hatásos a daganatos megbetegedések ellen. Ezenkívül csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint serkenti az anyagcserét.

Kapcsolódó cikk:
A legvidámabb, apró antioxidáns  »

Dia

 	Cseresznye 	A május végétől erő cseresznye számos olyan hasznos vegyületet tartalmaz, mely komoly szerepet játszik a szabadgyökök elleni küzdelemben. A gyümölcshúsban található klorogénsav csökkenti a szervezetbe került káros anyagok egészségromboló hatásait. Így például semlegesíti a cigarettafüstben lévő nitrózamint. 	Kapcsolódó cikk: 	Rákellenes, vértisztító, gyulladáscsökkentő - Mi az? »

Cseresznye

A május végétől erő cseresznye számos olyan hasznos vegyületet tartalmaz, mely komoly szerepet játszik a szabadgyökök elleni küzdelemben. A gyümölcshúsban található klorogénsav csökkenti a szervezetbe került káros anyagok egészségromboló hatásait. Így például semlegesíti a cigarettafüstben lévő nitrózamint.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, vértisztító, gyulladáscsökkentő - Mi az? »

Ezt is szeretjük
Fotó: