Rákellenes, vértisztító, gyulladáscsökkentő
A nyári gyümölcs nemcsak finom, de roppant egészséges is. Segítségével számos betegséget megelőzhetsz.
A gyümölcsök az egészség szimbólumai. Némelyikük pedig akár gyógyszerként is hasznosítható. A Közel-Keletről származó cseresznyének például minden egyes része - a magjától kezdve a száráig - felhasználható gyógyítási célokra. A rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsnek számtalan fajtája létezik, a Germersdorfi óriástól kezdve a Gyöngyösi szívcseresznyén át egészen a Badacsonyi ropogósig.
Mit tartalmaz?
- Vas, folsav.
- Kálium, kalcium.
- A-, B- és C-vitamin.
- Cianidin, klorogénsav.
Daganatos megbetegedések ellen
A gyümölcs magjának B17-vitamin-tartalma megakadályozza azoknak az anyagoknak a működését, melyek a rákos sejtek osztódását segítik elő. Az alternatív gyógyászat is használja a cseresznyemag-kivonatot injekció formájában. Ugyanakkor nem árt tudnod, hogy az összetört mag nem csupán B17-vitamint, de ciánt is tartalmaz. Ezért érdemes vigyáznod vele, nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztanod. Ezenkívül a gyümölcshús klorogénsav-tartalma csökkenti a környezetben előforduló rákkeltő anyagok szervezetedre gyakorolt negatív hatásait: például semlegesíti a cigarettafüstben lévő nitrózamint.
Vértisztító és karcsúsító hatású
A gyümölcs 75-85%-a víz, ami kiváló vértisztító hatással bír. Ez a tulajdonsága kihat az egész szervezetre: fogyasztásának köszönhetően a méreganyagok távoznak a testedből, minek következtében egyre fittebbnek érzed magad, ráadásul a salakanyagok apadásával bőröd is szebbé válik majd.
Bár a gyümölcs viszonylag magas cukortartalommal bír - 14 gramm 10 dekagramm cseresznyében -, remek kiegészítője lehet a fogyókúrának. Mindez annak köszönhető, hogy gyorsítja az emésztési folyamatokat. Főétkezés előtt egy órával fogyassz el körülbelül 20 dekagramm cseresznyét. Ezzel egyrészt csökkented az éhségérzetet, másrészt felgyorsíthatod az anyagcsere-folyamatokat is.
Gyulladáscsökkentő hatás
Mivel a téli táplálkozás során a gyümölcsökkel és zöldségekkel szemben előtérbe kerülnek az állati eredetű táplálékok, a szervezet húgysavszintje megemelkedik. Ezek a vegyületek lerakódnak az ízületekben, és idővel fájdalmat okozhatnak. A cseresznyében található cianidin azonban segíti a húgysav lebontását a szervezetben, így gyulladáscsökkentő hatással bír, és enyhíti a fájdalmat.
A megfelelő sav-bázis egyensúlyért
Az emberi szervezet elsavasodása civilizációs ártalomnak tekinthető. A túlzásba vitt húsfogyasztás, valamint az étrendből egyre inkább hiányzó zöldségek és gyümölcsök következtében a test sav-bázis egyensúlya a savas irányba tolódik el. Mivel a cseresznye lúgosító hatású, fogyasztásával sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a túlsavasodás olyan kellemetlen következményeit, mint az állandó fáradtság, a haj és a körmök töredezése vagy éppen az allergiás megbetegedések kialakulása.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Bőrápoló
Kozmetikai szempontból elsősorban a gyümölcs kipréselt leve értékes. Különösen alkalmas a vízhiányos bőr kezelésére, és ránctalanítónak sem utolsó. Magas szorbit- és szőlőcukor-tartalmának köszönhetően ugyanis a cseresznyelé segítségével a bőrsejtek több vizet tudnak elraktározni. Ezenkívül a gyümölcsben található vitaminok és ásványi anyagok fiatalítanak, cseranyagai pedig serkentik az anyagcserét, vérbőséget okoznak, valamint fokozzák bőröd vitalitását.
OLVASD EL EZT IS!

- eper
- cseresznye
A 3 legerősebb rákellenes nyári gyümölcs

- gyümölcs
- eper
A legvidámabb, apró antioxidáns

- gyümölcs
- banán