Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő
A rendszertelen életmód súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. Iktass be étrendedbe néhány egészséges zöldséget!
Ha szeretnéd megőrizni egészségedet, rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás. Ne feledkezz meg a zöldségek fogyasztásáról. Segítségükkel ugyanis megelőzheted a vérszegénység, valamint a daganatos betegségek kialakulását, ráadásul szemed világának is jót tehetsz.
Spenót – daganatos betegségek ellen
Popeye – a kedves rajzfilmfigura – kedvence számtalan előnyös egészségvédő hatással bír. Fél csésze spenót béta-karotin-tartalma fedezi a napi ajánlott mennyiséget, minek köszönhetően fogyasztása védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen.
De a spenót más értékes anyagokat is tartalmaz: lutein- és zeaxantin-tartalmának köszönhetően fogyasztásával elkerülheted a sárgafolt-elfajulás és a szürke hályog kialakulását. Legismertebb pozitív tulajdonsága azonban magas folsavtartalma. Ez a B-vitamin ugyanis segít megelőzni a nők körében gyakori vérszegénység kialakulását. Hogy a fontos vitaminok kedvező hatásai minél jobban érvényesüljenek, ne főzd sokáig a spenótot, inkább párold. Ha azonban mégis a főzés mellett döntesz, a növényben található fehérjét, luteint és béta-karotint szervezeted könnyebben tudja majd hasznosítani.
Spenótos salátaöntet
Párold a spenótot gőz felett, majd pépesítsd petrezselyemzölddel, bazsalikommal és fokhagymával. Ha ezzel elkészültél, ízesítsd az öntetet olívaolajjal és citromlével.
Spárga – elhízás ellen
A különleges csemegének számító zöldség remek választás, amennyiben szeretnéd megőrizni ideális testsúlyodat. A spárga oldható rostokban igen gazdag, így serkenti az emésztésedet. Ugyanakkor ezek a hasznos anyagok nemcsak az anyagcserét pörgetik, hanem csökkentik szervezeted koleszterinszintjét is.
A benne található folsavnak köszönhetően hatékony védelmet biztosít a rák ellen – ugyanis segít megelőzni a DNS károsodását. Két szál spárga szervezeted napi folsavszükségletének felét tartalmazza. Továbbá glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Ezenkívül B6-vitamin-tartalma miatt nélkülözhetetlen az immunrendszered erősítéséhez, hiszen jelentős szerepet játszik a kiegyensúlyozott energia-háztartás kialakításában.
Sült spárga
A spárgát akár sütve is fogyaszthatod. Ebben a formában ugyanis jobban megőrzi B-vitamin-tartalmát. Forgasd a megtisztított spárgát egy kevés olívaolajba, szórd meg parmezán sajttal, majd tett a sütőbe, és 220 °C-on süsd tíz-húsz percet.
Zöldborsó – a jókedvért
Mivel fontos fehérje- és vasforrás, a vegetáriánusok számára rendkívül fontos táplálék. De számos más előnyös tulajdonsággal is bír a zöld hüvelyes növény. C-vitamin-tartalmának köszönhetően például védelmet biztosít a szürke hályog kialakulása ellen. A benne lévő lutein pedig szintén jó hatással van a szemed egészségére. Ha pedig szeretnéd megőrizni jókedvedet, akkor is remek táplálék a zöldborsó, mivel a benne lévő B-vitaminnak és triptofánnak hála, emeli a szervezet szerotoninszintjét, így hatékonyan gátolja a depresszió kialakulását. Ha szeretnéd megőrizni a zöldborsó minél több előnyös tulajdonságát, jobban teszed, ha inkább párolod, és nem főzöd. Így ugyanis elkerülheted a hőre érzékeny C-vitamin és a vízoldékony B-vitaminok lebomlását.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Zöldborsós töltött burgonya
Párold gőzön a zöldborsót, keverj hozzá túrót, majd ezzel tölts meg néhány nagyméretű, kivájt közepű burgonyát. Tedd a sütőbe körülbelül húsz percre, majd melegen tálald köretként.
Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- spenót
- vérszegénység
Így fogyaszd a spenótot ínyvérzés, gyomorfekély és vérszegénység ellen!
- paradicsom
- káposzta