Folyamatosan égeti a zsírt állandó jóllakottság mellett: a PURE-diéta az egészséget is helyreállítja
A PURE-diéta egy olyan étrendajánlás, mely hét fő ételcsoportot foglal magába, és egészséges táplálkozásra ösztönzi a követőit.
A PURE-diéta valójában nem is diéta, hanem a PURE tanulmány alapján készült "ajánlás," melyben az élelmiszereket a minőségük szerint csoportosították, melyek a halak, a zöldségek, a magvak, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a tejtermékek és a feldolgozatlan vörös húsok.
Ezek az élelmiszercsoportok mind-mind összeköttetésben állnak az egészséges életévek növekedésével, és kimutatták szív-érrendszervédő hatásukat is, ráadásul megfelelő arányban fogyasztva őket még a fogyást is elősegítik.
A PURE-diéta alapjai
- A tápanyagokra szüksége van a szervezetnek, nem csak zöldségekre és gyümölcsökre, hanem tejtermékekre és vörös húsokra is - mondta a PURE tanulmány egyik vezetője, Andrew Mente a Medscape oldalán. Ezek az élelmiszerek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amiket a zöldségek és a gyümölcsök nem.
Noha köztudottan a nyugati diétákban a tejtermékek és a vörös húsok már mintegy mumusként jelennek meg, a kutatók szerint nem szabadna teljesen kiiktatni ezeket az étrendből, mértékkel ugyanúgy lehet őket fogyasztani. A tanulmány eredményeit 2017-ben mutatták be, és céljuk az volt vele, hogy az olyan, szegényebb országok lakóinak is tudjanak étrendajánlást előírni, akiknek szerény kínálatból kell gazdálkodniuk. 138 ezer emberrel végezték a kísérletet világszerte. Az ajánlásuk szerint naponta az energiabevitelnek az 54%-át szénhidrátoknak, 28,3 %-át zsíroknak és 17,9 %-át fehérjéknek kellene kitennie.
Ezenkívül hét funkcionális élelmiszert azonosítottak, és ezeket különböző más vizsgálatok eredményeivel vetették össze. Észrevették, hogy a PURE-diétát követőknél alacsonyabb a mortalitás és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása, emellett a rákos megbetegedések száma is csökkent. Eddig nyolcévnyi adatot tudtak átvizsgálni, de a kutatás vezetője szerint még kétszer ennyi időre lenne szükségük ahhoz, hogy bizonyosságot nyerhessenek ezen áldásos hatásáról, éppen ezért továbbra is lekövetik a résztvevők egészségi állapotát.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az általuk alkalmazott pontszámokat más szakértők megkérdőjelezték, mert a telített zsírok fogyasztása épp hogy a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, így nem javasolt arra sarkallni az embereket, hogy az étrendjükben gyakran szerepeljenek ilyen jellegű élelmiszerek.
Mindenesetre a vörös hús vas- és B12-vitamin-tartalma miatt vitathatatlanul fontos a szervezet számára, ezeket a növényi alapú élelmiszerek nem, vagy csak alacsony szinten tudják biztosítani. A másik indok pedig az, hogy az alacsonyabb átlagjövedelmű országok lakói számára minden olyan élelmiszert számításba kell venni, ami bármilyen szinten segíthet leküzdeni a tápanyaghiányos állapotokat. És e tekintetben a vörös húsok és a zsíros tejtermékek is ide tartoznak.
Mutatjuk, mit és mennyit fogyassz
- Naponta 4-5 adag gyümölcs vagy zöldség, egy adag lehet egy közepes alma vagy banán, 75 gramm zöld leveles zöldség vagy 85 gramm egyéb zöldség.
- Hetente 3-4 adag hüvelyes, ez lehet 90 gramm főtt lencse vagy bab.
- Mindennap egy adag az olajos magvakból, például 30 gramm dió vagy mandula.
- Hetente 2-3 adag hal, például 85 gramm hekkfilé.
- Naponta 2 adag zsíros tejtermék, például 250 milliliter tej vagy joghurt, 40 gramm sajt.
- Naponta egy adag teljes kiőrlésű gabona, ez lehet egy szelet kenyér, 90 gramm főtt rizs, árpa vagy egyéb lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó gabona vagy álgabona.
- Naponta egy adag feldolgozatlan húsféle, például 85 gramm sült vöröshús vagy ugyanennyi baromfihús.
Ez az étrend főleg a természetes élelmiszerekre összpontosít, a feldolgozott vagy ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását jelentősen mérsékli. Mivel rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendről van szó, elősegíti a fogyást és az egészségmegőrzést is.
Olvass tovább: zsugorítja a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák-daganatot is ez a fogyasztó étrend
Egy népszerű étrendről készített kutatásból kiderült, hogy mind a hasnyálmirigy-, mind pedig a vastagbéldaganatok méretét is csökkentheti.
Zsugorítja a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák-daganatot is ez a fogyasztó étrend: új kutatás jelent meg róla
Egy népszerű étrendről készített kutatásból kiderült, hogy mind a hasnyálmirigy-, mind pedig a vastagbéldaganatok méretét is csökkentheti.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
- népszerű diéta
- diéta a tartós fogyásért
- egészséges életmód
- egészséges táplálék
- étrend
- fogyás
- fogyókúra
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!