Ezt jelenti a mozgásszegény életmód! A szakértők megfogalmazták

A mozgásszegény életmód az anyagcseréden múlik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a hétköznapok során kevés időd jut a sportolásra, bizonyára te is magyarázkodsz olykor a környezetednek - de leginkább magadnak -, hogy miért is nem mész el az edzőterembe vagy futni a parkba.

Felesleges azonban kibúvókat keresned, hiszen végül magaddal szúrsz ki: az egész napos ülőmunka kevés mozgással kombinálva olyan betegségekkel jár, melyek előbb-utóbb nálad is kialakulnak. De mit is jelent a mozgásszegény életmód?

Ezekre a betegségekre hajlamosít az ülő életmód

A testmozgás hiánya és a napi nyolc-tíz óra ülőmunka leggyakoribb következménye az elhízás, ám számos más egészségügyi problémát is okozhat az inaktivitás.

Ilyen például az aranyér, a visszérbetegség, a keringési rendszert érintő megbetegedések vagy a mozgásszervi panaszok, de a cukorbetegség kialakulása vagy a vastagbélrák ugyancsak összefüggésbe hozható az ülőmunkával.

Ezt jelenti a mozgásszegény életmód

Ha szervezeted félóránként mindössze 30-38 kalóriát éget el, minden bizonnyal ülő életmódot folytatsz. A mozgásszegény életmód tudományos definíciója pedig a következőképpen hangzik: az ébren töltött órák során 1,5 metabolikus ekvivalensnél kevesebb energiát fogyaszt a test, és mindeközben fekvő vagy ülő helyzetben van.

Az 1 metabolikus ekvivalens az alapanyagcsere energiaszükségletét mutatja meg, vagyis a nyugalmi helyzetben mért oxigénszükségletet adja meg. Ezt a meghatározást az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism című folyóiratban tették közzé a szakértők.

Több mozgás - napközben is

Az egészségügyi ajánlások szerint hetente legalább háromszor egy óra intenzív mozgás ajánlott, ha szeretnéd elkerülni a túlsúly, illetve a fenti betegségek kialakulását.

Valóban fontos, hogy rendszeresen sportolj, de nem szabad megfeledkezned a napközbeni mozgásról sem. Ha monitor előtt ülve dolgozol, a jogszabály szerint óránként tíz perc szünet jár neked. Ez alatt az idő alatt kinyújtóztathatod a végtagjaidat, kimehetsz kicsit a szabad levegőre szellőzni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A liftet is érdemes ritkábban használnod, amikor csak teheted, válaszd a lépcsőt. Ha tömegközlekedéssel utazol, hazafelé leszállhatsz egy megállóval korábban, hogy sétálj egy kicsit.

Ezt is szeretjük