Mosópor-allergia: honnan tudhatod, hogy neked is az van?

Elmondjuk, mi áll az allergiás tünetek megszaporodása mögött, illetve hogyan ismerd fel.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha mosószerváltást követően - vagy akár attól függetlenül - bőrödön kellemetlen tünetek jelentkezését tapasztalod, érdemes megnézned a készítmény összetevőit. A mosószerekben ugyanis számos olyan vegyület lehet, amely allergiára hajlamosít.

Korábbi cikkünkben már írtunk egy szép hosszú listát a veszélyes illatanyagokról, habképző anyagokról, amelyeket már vásárláskor jobb szemügyre venni az összetevők listáján.

Innen tudhatod, hogy mosószer-allergiád van

A bőr allergiás tünetei az immunitással rendelkező hámsejtek túlzott válaszreakciója miatt alakulnak ki. Előfordulhat, hogy nem rögtön a mosószerváltást követően jelentkeznek az első tünetek, ugyanis van a bőrnek egy úgynevezett szenzibilizálódási ideje, ami egy rövidebb lappangási időt eredményez.

Az alábbi tünetek mosószer-allergia esetén elsősorban a ruhákkal szorosabban érintkező testfelületeken - például az övvonalnál - jelentkeznek.

A mosópor-allergia tünetei

  • Bőrhámlás.
  • Vöröslő bőr.
  • Viszkető bőr.
  • Piros kiütések.

Mi áll a mosószer-allergia hátterében?

Az egyre szaporodó számú mosószer-allergiák kialakulása mögött leginkább két ok áll. Az egyik, hogy évről évre több adalékanyag - többek között színezék- és illatanyag - kerül a folyékony vagy éppen por állagú mosószerekbe.

A másik ok az energiatakarékos mosógépek alacsony vízfogyasztása. A néhány liter vízzel működtetett modern gépek használata során a több mosószer marad a ruhák, törölközők, ágyneműk textilszálai között. Mindezeknek köszönhetően később a bőrhöz érő textíliákból izzadás hatására könnyen kioldódnak az allergizáló vegyületek.

Mit tehetsz a mosószer-allergia ellen?

Az első, ami eszedbe jut, valószínűleg a hipoallergén mosószer, öblítőszer vásárlása lesz.

- Érdemes az illatanyag- és színezékmentes megnevezésű mosószereket keresni a boltokban. Ugyancsak segít, ha a ruhákat kétszer is kiöblíted mosás után - javasolja Joan Tamburro, a Clevelandi Klinika gyermekbőrgyógyásza.

Szintén jó megoldás lehet, ha a szintetikus szerek helyett a természetes tisztítószerek irányába mozdulsz el. Érdemes kipróbálnod a mosódiót - erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz -, bioboltokban beszerezhetsz mosószódát, de akár olyan mosószert is, ami foszfáttól és egyéb szintetikus adalékanyagoktól mentes. Szintén érdemes kipróbálni, hogy a mosás utolsó fázisában - vagy öblítő helyett - egy kevés ecetet adsz a ruhákhoz - így bőrsemleges 5,5-ös pH-jú lesz.

Ezt is szeretjük