Mosópor-allergia: honnan tudhatod, hogy neked is az van?
Elmondjuk, mi áll az allergiás tünetek megszaporodása mögött, illetve hogyan ismerd fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha mosószerváltást követően - vagy akár attól függetlenül - bőrödön kellemetlen tünetek jelentkezését tapasztalod, érdemes megnézned a készítmény összetevőit. A mosószerekben ugyanis számos olyan vegyület lehet, amely allergiára hajlamosít.

Korábbi cikkünkben már írtunk egy szép hosszú listát a veszélyes illatanyagokról, habképző anyagokról, amelyeket már vásárláskor jobb szemügyre venni az összetevők listáján.

Innen tudhatod, hogy mosószer-allergiád van

A bőr allergiás tünetei az immunitással rendelkező hámsejtek túlzott válaszreakciója miatt alakulnak ki. Előfordulhat, hogy nem rögtön a mosószerváltást követően jelentkeznek az első tünetek, ugyanis van a bőrnek egy úgynevezett szenzibilizálódási ideje, ami egy rövidebb lappangási időt eredményez.

Az alábbi tünetek mosószer-allergia esetén elsősorban a ruhákkal szorosabban érintkező testfelületeken - például az övvonalnál - jelentkeznek.

A mosópor-allergia tünetei

  • Bőrhámlás.
  • Vöröslő bőr.
  • Viszkető bőr.
  • Piros kiütések.

Mi áll a mosószer-allergia hátterében?

Az egyre szaporodó számú mosószer-allergiák kialakulása mögött leginkább két ok áll. Az egyik, hogy évről évre több adalékanyag - többek között színezék- és illatanyag - kerül a folyékony vagy éppen por állagú mosószerekbe.

A másik ok az energiatakarékos mosógépek alacsony vízfogyasztása. A néhány liter vízzel működtetett modern gépek használata során a több mosószer marad a ruhák, törölközők, ágyneműk textilszálai között. Mindezeknek köszönhetően később a bőrhöz érő textíliákból izzadás hatására könnyen kioldódnak az allergizáló vegyületek.

Mit tehetsz a mosószer-allergia ellen?

Az első, ami eszedbe jut, valószínűleg a hipoallergén mosószer, öblítőszer vásárlása lesz.

- Érdemes az illatanyag- és színezékmentes megnevezésű mosószereket keresni a boltokban. Ugyancsak segít, ha a ruhákat kétszer is kiöblíted mosás után - javasolja Joan Tamburro, a Clevelandi Klinika gyermekbőrgyógyásza.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szintén jó megoldás lehet, ha a szintetikus szerek helyett a természetes tisztítószerek irányába mozdulsz el. Érdemes kipróbálnod a mosódiót - erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz -, bioboltokban beszerezhetsz mosószódát, de akár olyan mosószert is, ami foszfáttól és egyéb szintetikus adalékanyagoktól mentes. Szintén érdemes kipróbálni, hogy a mosás utolsó fázisában - vagy öblítő helyett - egy kevés ecetet adsz a ruhákhoz - így bőrsemleges 5,5-ös pH-jú lesz.

Ezt is szeretjük