Meglepő, mitől félnek a nők az edzőteremben – Így lehet leküzdeni

A nők túlnyomó része inkább elkerüli az edzőtermeket - egy friss kutatásból derült ki, mi áll a jelenség hátterében.

edzőterem nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az edzőterem remek hely lehetne az alakormálásra és a fogyás segítésére, de sok nő ódzkodik attól, hogy itt tornázzon. Egy újonnan napvilágot látott kutatás szerint a nők 65%-a szívesen járna edzeni, de valami visszatartja őket. 

Szinte nincs ember a földön, aki az edzőteremben ne kérdőjelezte volna meg magában, hogy megfelelően végzi-e a gyakorlatot, vagy sem. Egy idő után ez az érzés pánikot válthat ki, hogy mások is látják a „bénázást”. Ez az érzés sokkal erőteljesebben jelentkezik a nőknél, mint azt eddig bárki hitte volna. A gymtimidation, azaz edzőtermi félelem miatt rengeteg nő marad inkább otthon.

Félelem a konditermektől

Reprezentatív, 1000 fős kutatás készült a félelem hátterének kiderítésére, ahol a nők 65%-a nyilatkozta, hogy nem szeret edzőterembe járni. Félnek attól, hogy elítélik őket az emberek. Összehasonlításképpen: a megkérdezett férfiaknak csupán a 36%-a érez hasonlót.

A kutatásban részt vevő hölgyek túlnyomó többsége, 55%-a attól tart, hogy elítélik őket, mert nem néznek ki elég fitten, 49%-uk a nem megfelelő edzőruha miatt aggódik, 25%-uk pedig attól fél, hogy ismeretlenül sztereotipizálják őket az emberek.

- Az ítélkezéstől való félelem valós félelem - jelent meg Ashley Borden sportszakértő nyilatkozata a fitnessmagazine oldalán. - Én is tartottam attól, hogy az egómba gázolnak edzés közben. Azt hittem, hogy majd mindenki engem fog méregetni. A valóság? 35 ezer óra edzés után elmondhatom, hogy az egyetlen ember, akit érdekel, mit csinálsz a konditeremben, az te magad vagy. Mindenki arra fókuszál, hogy a saját gyakorlatát jól tudja végezni, ráadásul a legtöbb ember a konditeremben hasonló aggályokkal küzd, mint te magad. 

Még a top személyi edzők sem teljesen immúnisak a kondipánikra, viszont egy elég hatékony stratégiát követnek, ami másoknak is segíthet abban, hogy önbizalmat nyerjenek a kondihoz. 

Megtervezett edzések

Ma már rengeteg applikáció áll rendelkezésre, hogy különböző hatékony edzésterveket tudjon követni az ember, de a neten elérhető edzésterveket is le lehet tölteni, így már eleve valamilyen ütemtervvel érkezik az ember a konditerembe. Külön alsó- és felsőtesttornákat is lehet tartani, éppen mire van szükség. 


A sporteszközök ismerete

Még a megrögzött kondisok sem feltétlenül ismerik az összes gép működését, mivel gyakran hiába ugyanaz az eszköz, másképp kell használni a küölönböző testtájakra. A nők 58%-a fél attól, hogy valamit rosszul használ. Ehhez a legkézenfekvőbb megoldás, hogyha a legközelebbi edzőt megkérdezi az ember. Szívesen segítenek, azért vannak ott. Aki még ehhez túl félénk, annak pedig érdemes videókat nézni az eszközök használatáról, ma már rengeteg hasznos instrukció található a neten.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció


Látványos fogyás három hét alatt: 11 gyakorlat, ami leradírozza rólad a zsírt

A napi edzéssel már pár hét alatt is látványos eredményeket lehet elérni, és ehhez ki sem kell mozdulni a lakásból, csak legalább heti öt napon napi húsz percet kell szánni arra, hogy végigcsináld az alábbi 11 gyakorlatot. A gyakorlatokhoz pedig semmi eszközre nincsen szükség, mert végtelenül egyszerűek, ugyanakkor a test minden izmát megmozgatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük