Gyorsítja az anyagcserét, segíti az agyműködést: 8 étel, ami nagyon fontos aminosavat tartalmaz

A szervezet számára kulcsfontosságú aminosavat tartalmaznak ezek az ételek.

Miben van taurin?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aminosavak számos anyagcsere-folyamatban játszanak szerepet, és a közelmúltban kiderült, hogy a taurin sokkal fontosabb, mint azt addig gondolták.

A taurin kéntartalmú aminosav, amit a szervezet egy cisztein nevű aminosav lebontásából állít elő, támogatja a látás, a vesék, a szív, az agy, az izmok, az immunrendszer, az anyagcsere és a belek egészségét is.  

Miben van taurin?

Mivel feltételesen esszenciális aminosavként regisztrálták, a szakirodalom szerint naponta 3000 mg taurin bevitele ajánlott. Antioxidáns tulajdonságának hála védi az izmokat a sejtkárosodástól, szabályozza a vérzsírszintet és a vércukorszintet is, lassítja az agyban zajlódó öregedési folyamatokat, és kutatások szerint heti 6 gramm belőle gyorsítja az zsíranyagcserét is. Azon kívül, hogy egyes energiaitalok, étrend-kiegészítők is tartalmazzák, többek között 1989-ben, és 2003-ban publikált tanulmányokban részletesen megvizsgálták, hogy mely élelmiszerek bővelkednek ebben az aminosavban - áztatás során sokat veszítenek belőle, így az olyan hüvelyesek, melyek tartalmazzák, mint a csicseriborsó vagy a lencse, nem szignifikánsak e tekintetben. 

A húsfélék közül a tenger gyümölcseiben található legmagasabb szinten a taurin, ilyenek a kagylók, (41,4 mmol/g) a polipok (31,2 mmol/g) és a rákok, (12,4 mmol/g), amik értékes fehérjeforrások is.
A halak, köztük a tonhal is bővelkedik benne (176 mg/100 g), de a lazac is jócskán tartalmaz belőle (94 mg/100 g). Ezek még az érvédő omega-3 zsírsavban is dúskálnak, és értékes fehérjékkel látják el a szervezetet.
A marhahús szintén jelentős mértékben tartalmazza (55 mg/85 g), ami nem csoda, hisz ez az aminosav főleg az izmokban raktározódik el. A vörös húsok fogyasztása mérséklendő, de időnként be lehet iktatni az étrendbe.
Fotó: Vladimir Mironov / Getty Images Hungary
A csirke vörös húsa, tehát a combja és a szárnya szintén magas koncentrációban tartalmaz taurint (222 mg/100 g). Érdekesség, hogy a fehér húsa, mint a melle alig tartalmaz ebből az aminosavból - egyébként ezt a húsfajtát tartják az egyik legjobb fehérjeforrásnak is.
Akárcsak a csirke, a pulyka vörös húsa is bővelkedik benne (306 mg/100 g), és kiváló fehérjeforrás is. Szintén a combja és a szárnya tartalmazza a legnagyobb mértékben.
Fotó: 500 / Getty Images Hungary
Nemcsak a húsokban, hanem egyes magokban is megtalálható a taurin, ilyen a köztudottan magas fehérje- és esszenciáliszsír-tartalmú kesudió (15-46 mmol/g), de a dió, a mandula is hasonló mennyiségben tartalmazza.
Fotó: Cosmina Croitoru / 500px / Getty Images Hungary
Az algalapoknak igen magas a taurintartalma (1300 mg/100 g), ezeket legtöbbször szusi készítésére használják, de akár felszeletelve és ecetbe áztatva algás saláta is készíthető belőle. Rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Fotó: canacol / Getty Images Hungary

Olvass tovább: 8 olcsó, fehérjedús étel, ami sokáig eltelít, és segít az izomépítésben

Nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod ahhoz, hogy ízletes fehérjedús ételekkel színesítsd a heti menüdet.

8 olcsó, fehérjedús étel, ami sokáig eltelít, és segít az izomépítésben: finomak és egészségesek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.) 

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük