Vértisztító, baktériumölő és C-vitamin-bomba! Így fogyaszd a medvehagymát
Így fogyaszd, illetve nevelj otthon medvehagymát!

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

3 dolog, amit mindenképpen meg kell tenni az esküvő utáni napon »

5 nyári cipőfazon, ami nem mutatja a lábkörmödet, mégis csinos »

Ez a színésznő a nagybetűs nő: a 41 éves Jessica Chastain fotóin ámulunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A medvehagyma - Allium ursinum - népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a levesektől kezdve a pogácsákon át a fűszervajig egyre több ételben találkozhatsz vele.

Kora tavasszal kibújó medvehagyma levelek
Április-májusi medvehagyma virágzás

Gyakori felhasználását indokolja számos egészségügyi szempontból pozitív tulajdonsága, melyekkel érdemes közelebbről is megismerkedned. Ha pedig szeretnél otthon medvehagymát nevelni, Szecsődy Gábor okleveles kertészmérnök az Aqua&Terrától nyújt segítséget.

Mire jó a medvehagyma?

Vértisztító és baktériumölő

Csakúgy, mint a hagymafélék többsége, a medvehagyma is csökkenti a magas vérnyomást azáltal, hogy lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az erek falában, tisztítja a vért. Mindezt elsősorban a benne lévő flavonoidoknak, valamint kénvegyületeknek - különösképp az ajoéneknek és a tioszulfátoknak - köszönheti.

Egy másik kénvegyület, az allicin a medvehagyma antibakteriális hatásáról gondoskodik. A növény rendszeres fogyasztásával a bélflóra és az emésztés kiegyensúlyozottabbá válik, megszűnik a puffadás és a székrekedés.

C-vitamin-bomba

A téli citrusféle- és savanyúkáposzta-szezon után ideje, hogy tavasszal más természetes C-vitamin-források után nézz. A medvehagyma kiváló erre a célra, ráadásul A-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig magnéziumban, vasban és cinkben bővelkedik.

Vigyázz!
A medvehagymát avatatlan szem könnyen összetévesztheti a mérgező levelű gyöngyvirággal. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen különbségek mentén tudod elkülöníteni egymástól a két növényt.

Hogyan fogyaszd a medvehagymát?

A neten számtalan medvehagymás receptet találhatsz, a péksüteményektől
kezdve a húsgombócig.

Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy C-vitamin-tartalmát csak úgy őrzi meg a növény, ha nem teszed ki hőhatásnak, illetve ajánlott a még márciusban, virágzás előtt szedett leveleket fogyasztod, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a tápanyagtartalmuk.

Így neveld a medvehagymádat!

- Ha szeretnél medvehagymát nevelni otthon, fontos tudnod, hogy eredeti termőhelyén üde erdők aljnövényzetében, árnyékos-félárnyékos környezetben él. Eredményes termesztéséhez hasonló viszonyok szükségesek, ezért tartsd árnyékos helyen, a talaja mindig legyen nedves, de vigyázz, hogy ne öntözd túl, mert kirohadhat - figyelmeztet Szecsődy Gábor.

A medvehagyma szereti a társaságot, ezért ha van lehetőséged kertben tartani, ültess egymáshoz közel több növényt. Balkonládába, illetve nagyobb cserépbe se egy-egy növényt telepíts, de vigyázz, hogy a gumók ne legyenek túl szorosan. Erre később is érdemes figyelni: a fejlődő új sarjakat ültesd külön, vagy ajándékozd el.

Márciustól virágzásig szedheted a friss leveleket, de mindig hagyj rajta hármat-négyet. Virágzáskor érdemes tápoldatozással pótolni az elhasznált tápanyagokat. Virágzás után hagyd leszáradni, ilyenkor a növény nem elpusztul, hanem visszahúzódik; a balkonládát vagy cserepet tedd száraz, sötét, nem túl meleg helyre tavaszig.

Ezt is szeretjük