Mit egyél a magas koleszterinszint ellen?

A koleszterin elengedhetetlen szervezeted számára. Ám, ha sok gyűlik fel belőle, komoly következményei lehetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterin egy zsírszerű anyag, mely a vérben, a fehérjékhez kapcsolódva kering. Különböző fehérjékhez kötődhet, ennek alapján többféle koleszterint lehet megkülönböztetni. Egyik fontos típusa az LDL-, vagyis rossz koleszterin, amely az érfalba lerakódva érelmeszesedést, valamint szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő, a másik a HDL-, vagyis a jó koleszterin, amely az érfalból eltakarítja a káros koleszterint.

Az orvosok ajánlása szerint arra kell ügyelni, hogy az összkoleszterin ne haladja meg a 5,2 mmol/l-t, és a HDL-koleszterin szintje ne csökkenjen 0,9 mmol/l alá.

Mitől lehet magas a koleszterinszinted?

A koleszterinszintet a táplálékkal bevitt koleszterin, valamint a telített és transzzsírsavak emelik. Ezen kívül az öröklött hajlam, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és az elhízás is növeli a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

Hogy segíthetnek az élelmiszerek?

A koleszterinszintet leginkább a növényi eredetű táplálékok fogyasztásával csökkentheted. Az állati eredetű táplálékok és a feldolgozott élelmiszerek koleszterinszint-emelő transzzsírsavakat, telített zsírsavakat és koleszterint tartalmaznak. Ezek helyett, amilyen gyakran csak lehet, fogyassz szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakat.

Mogyorófélék a szív védelmében

A dietetikusok sokáig elvetették a mogyorófélék – mint nagy zsírtartalmú élelmiszerek – fogyasztását. Mára kiderült, hogy ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek jót tesznek a szívnek és az ereknek. Egy nagy esetszámú vizsgálat során kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik hetente 15 dkg mogyorófélét fogyasztottak, egyharmaddal kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

15 hatékony szívvédő táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Oldható rostok az egészségért

A sok oldható rostot tartalmazó táplálékok csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. E tekintetben különösen hatékonyak a zabban, a sárgarépában lévő oldható rostok. Ezek ugyanis képesek arra, hogy megkössék a bélben a koleszterint és az epesavakat – így elősegítve azok kiürülését a szervezetből. A zabban található béta-glukán nevű oldható rostból 3 g rendszeres fogyasztása 5%-kal csökkentheti a koleszterinszintet.

Likopin és flavonoidok

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a likopinban gazdag élelmiszerek szintén segítenek a koleszterin csökkentésében. A vegyület legbiztosabb forrása a sárgabarack, a görögdinnye és a paradicsom. Ezenkívül – bár a hatásmechanizmus még nem teljesen ismert – egyre több adat mutat arra, hogy a flavonoidokban gazdag táplálékok hozzájárulnak a koleszterin egészséges szintjének megőrzéséhez. Az alma, a citrusfélék, valamint a vöröshagyma gazdag flavonoidforrás.

A kénvegyületek jótékony hatása

A szakemberek úgy vélik, hogy a hagymában és a fokhagymában található kénvegyületeknek koleszterinszint-csökkentő hatása van. A kutatások tanulsága szerint ugyanis annak, aki rendszeresen elfogyaszt egy gerezd fokhagymát, 10%-kal alacsonyabb a koleszterinszintje.

Fehérjék a koleszterin ellen

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a növényi fehérjék – például a szójafehérje – képesek csökkenteni a koleszterinszintet. Napi 25 dkg szójafehérje – egyharmad csésze szójabab vagy három csésze szójatej – elfogyasztása segít lejjebb vinni a magas koleszterinszintet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt a hatást feltehetően a szójában lévő izoflavonok segítik elő. A növényi fehérjében, lignánokban, szívbarát zsírsavakban és oldható rostokban gazdag lenmagról klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy jelentős mértékben hozzájárul a koleszterinszint értékének csökkentéséhez.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük