A B4-vitamin, más néven kolin, egy olyan tápanyag, mely segíti az anyagcsere működését, csökkenti a hastájékon lerakódó zsigeri zsír szintjét is.
A szervezet is termeli, de nem olyan mértékben, hogy elegendő legyen, szerencsére növényi és állati eredetű élelmiszerekkel is fel lehet tölteni a raktárakat.
Kolintartalmú ételek
Alapvető feladata a kolinnak a zsírégetés beindítása, mivel bizonyítottan serkenti a lipidanyagcserét. Felnőtt nők és férfiak esetében 425-550 milligramm kolinra van szükség naponta. Szerencsére ez a mennyiség könnyen fedezhető egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással - ehhez adunk most ötleteket.

Egyetlen közepes tojásban 147 milligramm kolin van, tehát már kettő a napi szükséglet több mint felét fedezi, a tápanyag java a tojássárgájában lapul. Érdemes is beiktatni akár rendszeresen a
békebeli tojáslevest, ami laktató fehérjékkel is ellát.

85 gramm kaviárban 285 milligramm kolin van, emellett az érvédő omega-3 zsírsav forrása. Különleges reggelit vagy vacsorát készíthetsz a felhasználásával, az isteni
hajdinás blini garantáltan az egyik kedvenced lesz.

A belsőségek, így a máj tele van vassal, és kolintartalma is kiemelkedő. A
serpenyőben sült csirkemáj olyan pénztárcabarát fogás, ami néhány maréknyi balzsamecetes bébispenótból készült salátával hosszan eltelít. 85 gramm csirkemáj 247 milligramm kolint tartalmaz.

Az olajos halak húsa, mint a lazacé, a tonhalé vagy a tőkehalé, mind-mind bővelkedik B4-vitaminban, 85 gramm lazacban 187 milligramm van belőle. A fehérjében gazdag
tepsiben sült hagymás halfilé könnyed, mégis laktató fogás lehet a mindennapokban.

A shiitake gombák az egyik legjobb kolinforrások, 145 gramm belőlük 116 milligrammot tartalmaz. Emellett B5-vitaminban, szelénben és rézben is dúskálnak, melyek szintén fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatban. A melengető
ázsiai gombaleves egyik fő alapanyaga, érdemes megkóstolni.

A sorból nem maradhat ki a sokoldalúan felhasználható karfiol sem, mely akár
sütőben sütve is igazán ínycsiklandó köretként vagy egytálételként szolgálhat. A rostokban és tápanyagokban gazdag keresztesvirágú zöldség az anyagcsere-pörgető kolinnal is ellát, 160 grammja 72 milligrammot tartalmaz.

185 gramm quinoa 43 milligramm B4-vitamint tartalmaz, a belőle készült
szivárványsalátával nem tudsz mellélőni, ha szeretnéd pótolni az értékes tápanyagot. Az ízletes fogás tele van emésztést támogató rostokkal is.

A keresztesvirágú zöldségek közül a brokkoli is jó növényi forrása a B4-vitaminnak. Az
indiai zöldséges korma olyan rostban gazdag fogás, melybe egy egész brokkolit bele kell főzni az esszenciális zsírokban bővelkedő kesudió és a kiváló növényi fehérjeforrás, a tofu mellé. 160 gramm brokkoliban 30 milligramm kolin van.
(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Ács Bori/Sóbors, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció