Tényleg egészségtelen a kenyér?

Ezt kell tudnod a gabonákról

Az egészséges étrendnek része lehet a kenyér vagy sem? A kérdés sokszor felmerül. (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyás-hízás témában az egyik legsarkalatosabb kérdés, hizlal-e a kenyér, valóban ki kell-e iktatnunk az étrendből, ahogy sok divatdiéta javasolná.

A valóság azonban az, hogy szervezetünk elsődleges energiaforrása a szénhidrát, a napi összes energiaszükségletünk 50-55%-át kell, azaz kellene fedeznünk szénhidrátokból. De természetesen nem mindegy, milyen forrásokból tesszük ezt! Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a kenyér és a péksütemények fogyasztása tilos, mert ezek hizlalnak leginkább, ezért ki is iktatják őket az étrendjükből.

A fehér liszt hátrányai

Tény, hogy a fehér, finomlisztből készült kenyerek, pékáruk előállításánál a búzaszem belső részét használják fel, így a feldolgozás során a gabonaszemről eltávolítják a csíra és a héj részét. Ez pedig azt jelenti, hogy az alapvetően értékes gabonaszem vitamin és ásványi anyag tartalmának nagy része elveszik, a rosttartalomról nem is beszélve.

A finomított lisztből készült termékeket így valóban érdemes kihagyni az étrendből, ugyanis a keményítő - a rostok hiányában - a szervezetben viszonylag hamar feldolgozásra kerül. Ezért a magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek közé kell, hogy soroljuk őket. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban megemelik a vércukorszintet - a rosthiány miatt -, ám a vércukorszint hamar leesik, farkaséhség-érzet kíséretében.

Teljes kiőrlés a teljes értékű étrendhez

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt, gabonamagokat azonban érdemes naponta többször fogyasztani. Az ilyen típusú kenyerek energiatartalmának nagy részét összetett szénhidrátok képezik. Tartalmaznak még növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is nagy mennyiségben. Jelentős rosttartalmuknak köszönhetően számos területen gyakorolnak jótékony hatást szervezetünkre.

A teljes kiőrlésű kenyérfélék mindennapi fogyasztása kimondottan javasolt és az egészséges táplálkozás alapját kell, hogy képezze.

Tudatos táplálkozás a mindennapokban

A korszerű, egészséges táplálkozási igényeknek megfelelően Magyarországon az Abonett is törekszik arra, hogy termékeivel megkönnyítse az egészségtudatos fogyasztók mindennapjait. Az extrudált kenyerek ugyanis teljes kiőrlésű lisztből, kíméletes technológiával előállított termékek, amelyek jól felhasználhatóak egy-egy kisétkezés alkalmával, vagy akár a főétkezésekhez is a hagyományos teljes kiőrlésű kenyér alternatívájaként.

Az Abonett szeletek előnye:

  • Nem kell a szeleteléssel bajlódni, csak rákenni, vagy rátenni a feltétet, a zöldségeket, beborítani egy másik szelettel és készen is van a szendvics.
  • Kisétkezésként fogyasztható önmagában is vagy gyümölccsel, egy pohár kefirrel, joghurttal vagy friss salátával is.
  • Fel lehet tölteni a kamrát vele.
  • Nem penészedik.
  • Nem morzsálódik a szeleteléskor.
  • Bármikor elővehető a szekrényből.
  • Nem tartalmaz semmiféle tartósítószert és színezéket, ami sajnos a mai kenyerekben elég sűrűn előfordul.
  • A változatosságról is könnyű gondoskodni Abonettel, ugyanis összesen 8 féle, különböző ízű extrudált kenyérből válogathatunk a finomabbnál finomabb szendvicsek készítéséhez.
Ezt is szeretjük