Hogy fogyaszd a joghurtot a fogyókúra alatt? Nem mindegy, mikor és hogyan eszed
A joghurt jól beilleszthető a diétába, ha figyelembe veszel néhány szempontot.
A joghurt finom, könnyen beszerezhető, a hűtőből kikapva egyből fogyasztásra kész eledel, ami sok háztartásban megtalálható. A diétázók is szívesen nyúlnak érte, különösen, ha a reggeli vagy a tízórai, uzsonna megoldásáról van szó.
Míg régebben a joghurtok szinte kizárólag cukros változatban voltak elérhetők, szerencsére ma már számos cukormentes opció áll rendelkezésre, néhány dolgot azonban ezenkívül is érdemes mérlegelni, ha a fogyás a cél.
Joghurt a fogyókúrában
A joghurt egyedi baktériumtenyészet, vagyis joghurtkultúra hozzáadásával, alvasztással készülő tejtermék. Amellett, hogy finom és változatosan kombinálható gabonafélékkel, olajos magvakkal, gyümölcsökkel, jó forrása a fehérjének és olykor, de nem minden esetben, az emésztőrendszert támogató pro-, illetve prebiotikumoknak. Az állati eredetű tejtermékből álló változatokban fontos vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók. Mindez viszont a választott terméktől függ, a címkék tanulmányozása segíthet a tájékozódásban.
A diéta során a joghurt, különösen a görög joghurt az egyszerűségén túl a fehérjebevitel miatt is kifejezetten népszerű. A fehérje segít a jóllakásban és az izomtömeg megőrzésében. Utóbbi szempontot gyakran nem veszik figyelembe a fogyókúra alatt, pedig a testsúlyvesztés az izmokra is hatással van, az izmok megőrzése pedig egyebek mellett azért is lényeges, mert az izomszövet aktívabb az anyagcsere-folyamatokban, mint a zsírszövet, és a vércukorszintre nézve is előnyösebb a nagyobb izomtömeg.
A vércukorszint és a joghurt kapcsolatának megítélése változó, az egyéni érzékenység is szerepet játszhat benne. Alapvetően egy alacsony glikémiás indexű élelmiszerről van szó, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet - ez az információ a cukorbetegséggel és az inzulinrezisztenciával élők számára különösen fontos. A magasabb zsírtartalom lassítja a szénhidrátok felszívódásának sebességét, tehát a zsírszegény termék tempósabban emelheti meg a vércukorszintet.
Ugyanakkor az ételek inzulinválaszt is kiváltanak, ennek mutatója az inzulinindex, ami a tejtermékek esetében jellemzően magasabb, mint a glikémiás index. Vannak, akik a reggel elfogyasztott tejre, joghurtra rosszabbul, magasabb vércukorszint-emelkedéssel reagálnak, esetükben megfontolandó, hogy a nap első étkezésekor ezek mellett tegyék le a voksukat. A gyors vércukorszint-emelkedést az értékek hirtelen csökkenése, majd hamar jelentkező éhségérzet követi.
Gyakori hibák
A joghurt kellő körültekintéssel hasznos eleme lehet a diétának, ehhez a gyakori hibák elkerülésére van szükség. A bonyodalmak rögtön a választással kezdődnek, hiszen a legfinomabb ízesítésű termékek általában nem mentesek a hozzáadott cukortól, ami a fogyókúra vagy a speciális diéták során mellőzni kívánt összetevő.
A light, cukormentes opciók előállításakor mesterséges édesítőszerekkel dolgoznak, amelyekről megoszlanak a vélemények, az egyik kifogás az, hogy úgy tűnik, az édes íz iránti sóvárgást fokozhatják, ennek eredményeként pedig az emberek hajlamosabbak lehetnek a tápláló fogások helyett az édeseket előnyben részesíteni. A fogyókúra szempontjából a natúr, élőflórás változatok tűnnek a legjobbnak.
Ma már növényi joghurtokban sincs hiány, ami a növényi étrendet folytatók és az érzékenységgel élők számára jó hír. Ha viszont a fehérjebevitel lenne a joghurtfogyasztás célja, ismét rá kell pillantani a csomagolásra, a növényi változatok sokszor jócskán alulmaradnak ezen a téren.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, költséghatékonyság miatt nagy kiszerelésű terméket vesznek. Ez a tálalás során vezethet a kelleténél nagyobb porciókhoz. A másik probléma az lehet, hogy mit esznek a joghurt mellé a diétázók. A dietetikus szakemberek általában lassú felszívódású, élelmi rostokban gazdag harapnivalókat, esetleg pár szem olajos magot, bogyós gyümölcsöt ajánlanak mellé, a gyakorlatban viszont az életmódváltók sokszor cukros gabonapelyhekkel, granolával társítják, amelyek jelentősen megdobják a fogás szénhidrát- és olykor a kalóriatartalmát is. Pár szem bogyós gyümölcs ízletes kiegészítője a joghurtnak, és egy kevés olajos maggal vagy zabpehellyel is fogyasztható. Az olajos magvak egészséges finomságok, ugyanakkor a kalóriatartalmuk nem elhanyagolható tényező. A joghurt és a mellé választott táplálékok esetében is érdemes a mértékletességre törekedni.
Laktató és diétás reggeliötletek
Sokat vitatott kérdés, hogy mi fontos a reggelinél, a szénhidrátok, zsírok vagy fehérjék? A szakemberek utóbbit javasolják, hiszen a fehérjében gazdag étrend amellett, hogy sokáig biztosítja a teltségérzetet, az izmok regenerálódásáról és építéséről is gondoskodik, tónusos testet eredményezve. Ugyanakkor a lassú felszívódású szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű pékáruk is nyugodtan helyet kaphatnak a tányéron, amelyek rostjaik révén még inkább biztosítják az emésztés megfelelő működését.
8 diétás reggeli, ami egész délelőtt eltelít: kevés kalóriával, de sok-sok fehérjével
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)