Gyorsan elalszol, és reggelig fel sem kelsz: az alvássegítő jógapózok azonnal hatnak
Néhány mozdulat segít ellazulni este, így álmatlanság ellen is bevethetők.

Supta Baddha Kónászana – Fekvő pillangó tartás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvászavar sokakat érintő probléma, mely tartóssá válva nemcsak átmeneti fáradtságot, de akár komolyabb egészségügyi gondokat is okozhat, így fontos mielőbb megoldást találni rá. Erre ad lehetőséget a jóga is.

A jóga ellazít, felfrissít, kellőképpen nyújtja az izmokat, így rugalmasabbá, erősebbé tesz, és a feszültséget is hatékonyan oldja. Ezért is tapasztalható, hogy egy esti, relaxációval záruló jógaóra után az ember mindig hamar álomba merül, és sokkal jobban, mélyebben is alszik.

Alvássegítő jógapózok

A megfelelő gyakorlatok az elalvásban közvetlenül is segítenek, így akár egy álmatlan este is érdemes őket elvégezni. Ezekhez nem kell akrobatikázni, de segítenek kicsit megnyújtózni, feloldani a test feszültségraktárait, a merev izmokat ellazítani. 

Az ászanák helyes kivitelezéséhez Ács Dóra okleveles Hatha-jóga-oktató mondta el tanácsait, melyekkel elkerülhetők a sérülések. A gyakorlatok mellett a jógaoktató azt javasolta, a lefekvés körülményeire is figyelj oda, az elalvás előtti órákban már nem ajánlott enni, ahogy az intenzív ingereket is kerülni kell, és az alvópóz sem mindegy: a legpihentetőbb a jobb oldali oldalfekvés, ami a legkevesebb terhet rója a belső szervekre.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük