Mennyi a különbség az izom és a zsírszövet súlya között? És mikortól számít valójában?

Így viszonyul egymáshoz az izomtömeg és a zsírtömeg.

Izom súlya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra mellé elkezdtél edzeni, de nem akar lejjebb menni a súlyod? Ha mellette tartod az étrendedet, és érzed is az edzés eredményét, akkor lehet, hogy hazudik a mérleged, de legalábbis nem mondja el a teljes igazságot.

A mérleg ugyanis semmi mást nem mér, csak a súlyodat. Nem mondja meg, hogy ebben a súlyban benne van-e a reggeli két pohár víz, arról sem mesél, hogy egy túl sós vacsora miatt nem tartasz-e vissza folyadékot, ahogyan arról sem, hogy a testsúlyodnak valójában hány százaléka a zsír, és mennyi az izom.

Nehezebb az izom a zsírnál?

Éppen ezért tartják sokan napjainkban már megbízhatatlannak a BMI-t, vagyis a testtömegindex-alapú besorolást, hiszen az nem nézi a test összetételét, csak súly alapján mondja meg, az ember hol helyezkedik el a skálán, és így például bőven vannak olyan testépítők, akik a súlyuk és a magasságuk alapján a kórosan elhízott kategóriába tartoznak, holott egy deka fölösleg sincs rajtuk.

Zsírszövet és izomszövet.
Zsírszövet és izomszövet.

Ennek az az oka, hogy az izom nehezebb a zsírnál, vagyis pontosabban fogalmazva inkább sűrűbb, ami azt jelenti, hogy egy kiló izom lényegesen, akár 15-20%-kal is kevesebb helyet foglal a testen, mint egy kiló zsír, emiatt könnyen megeshet, hogy az edzés hatására úgy változik a tested, és a zsír-izom arányod, hogy az nem látszik a mérlegen.

Amikor az ember edz, kettős folyamat játszódik le a testében, egyfelől a mozgáshoz energiára van szüksége, ezt az energiát pedig a test a zsírból - és részint az izmokból is - nyeri, eközben a mozgás és a fizikai megterhelés hatására az izomrostokban mikrorepedések keletkeznek, melyek a regeneráció során úgy hegednek be, hogy az izom tömege növekszik. Tehát edzés során egyszerre ég a zsír, sérül és nő az izom.

Ha a zsírtömeg csökken, az izomtömeg pedig nő, az többek között azért is jó, mert az izom fenntartása még nyugalmi állapotban is akár 4-szer annyi kalóriát éget el, mint a zsíré. Míg a zsír kilogrammonként 5-öt, addig az izom 20-at éget el, így egy edzett embernek az alapanyagcseréje is lényegesen magasabb lesz, mint valakinek, akin kevesebb izom van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt azért fontos megjegyezni, hogy a súlyt leadni sokkal gyorsabban lehet, mint izmot építeni, így nagyobb túlsúly esetében nem jellemző az edzés miatti hízás, ebben az esetben inkább arra kell gyanakodni, hogy valami probléma lehet az étkezésben, esetleg valahol beszivárognak extra kalóriák.

Az utolsó öt kilónál viszont lehet, hogy ezért torpan meg a mérleg. Azonban egészen kis súlyfeleslegnél is kell egy-két hónap, hogy az edzés eredménye elkezdjen beérni, és a súlyodon is nyomot hagyjon a felszedett izomtömeg - ha ennél korábban tapasztalod a megtorpanást, valószínűleg ugyanúgy az étrenddel lesz probléma, esetleg tudat alatt kompenzálod az elégetett energiát több étellel. Ha viszont a ruháid érezhetően lazábbak lettek, akkor a mérleg helyett támaszkodj inkább a centire, és abban mérd ezentúl az eredményt!

Híztak, mégis jobban néznek ki

Az alábbi előtte-utána képeken jól látszik, hogyan néz ki a gyakorlatban, amikor az ember testén átrendeződik a zsír és az izom aránya. A képeken szereplő nők mind többet nyomnak, mint mielőtt edzeni kezdtek, mégis lényegesen vékonyabbak.

10 kilót hízott, most sokkal jobban néz ki: ennyi múlik azon, mennyi izom van az ember testén

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük