Több kalóriát éget el, ha ezeket az izmokat dolgoztatod: mutatjuk, mi a leghatásosabb módszer

Hatékonyabban fog égni a zsír, ha ezekre az izomcsoportokra fókuszálsz.

kitores

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokáig mindenki csak a kardió edzéseket említette, amikor hatékony zsírégető mozgásformákról esett szó, azonban azóta azt is tudjuk, hogy rezisztenciaedzésekre ugyanúgy szükség van az ideális eredmény eléréséhez, ezek ugyanis építik az izmokat, és így növelik hosszútávon a zsírégetést.

Az izmok építése segít abban, hogy az ember több kalóriát égessen egy edzés során, akár kardiózik, akár súlyokat emelget. Ezt a hatást pedig úgy lehet maximalizálni, ha az olyan nagy izomcsoportokat edzi, mint a fenék- és a hátizom, ezeken keresztül ugyanis több energiát is éget el. Zsírégetés szempontjából tehát egyáltalán nem mindegy, hogy húsz felülést vagy húsz kitörést csinálsz.

Nagy izomcsoportok edzése

Az ember testének alapjáraton több energiájába kerül egy kiló izom fenntartása, mint egy kiló zsíré, ezért minél több izom van valakinek a testén, annál több kalóriát éget el mozdulatlanul is. Az izom egy aktív szövet, mely folyamatosan megújítja magát, ehhez pedig energiára van szüksége. Egy kiló izom egy nap alatt nyugalmi állapotban 10 kalóriát éget el, tehát 10 kiló izom már 100 extra kalóriát jelent naponta anélkül, hogy az ember megmozdulna. Ez csak fokozódik, ha az izmok mozgásban vannak. Ezért érdemes a legnagyobb izomcsoportokat dolgoztatni, azok ugyanis már a méretükből adódóan is több energiát égetnek el.

hatizom-cover

Nem nehéz tehát belátni, hogy minél több nagy izomcsoport játszik szerepet egy gyakorlatban, az annál jobban fogja égetni a kalóriákat. Az ilyen komplex gyakorlatok azonban nemcsak ennyit tesznek a fogyás érdekében. Emellett növelik az olyan zsírégető hormonok kibocsátását is, mint a tesztoszteron vagy a növekedési hormon. Ennek köszönhetően az ember több kalóriát éget, miközben hatékonyabban építi az izmait.

Jó példa a komplex gyakorlatokra például a súlylökés, a guggolás és a kitörés vagy akár a guggolásból magas emelés. Ez utóbbihoz csak egy medicinlabdára lesz szükséged, amit a mellkasod előtt tartasz, miközben a guggolást végzed, felálláskor pedig kitolod a fejed fölé, hogy ezáltal megdolgoztasd a hátizmaidat is.

Azzal érheted el a legjobb hatást, ha az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokat gyors egymásutánban végzed, egyfajta szakaszos vagy intervallumedzésként, hiszen kutatások igazolják, hogy a magas intenzitású intervallumedzések díjnyertesek az utóégető hatás tekintetében. Az igazi, tartós eredményt azonban a kardió és az erősítő edzések keveréke jelenti, amit fehérjében gazdag, finomított szénhidrátban szegény, egészséges étkezéssel elegyítve bárki szálkás testre tehet szert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kettlebell-edzés otthon

A hatékony zsírégetéshez próbáld ki ezeket az otthon végezhető kettlebell-gyakorlatokat, melyek az egész testedet átmozgatják. Kemény gyakorlatsor, de megéri, mert hatásos is.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük