Kőkemény feneked és formás combod lesz, ha így csinálod a guggolást: ez a legjobb módszer a farizom edzésére

Sokan nem végzik helyesen a guggolást.

helyes-guggolas-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A guggolás az egyik leghatékonyabb saját testsúlyos gyakorlat. Mivel nagy izomcsoportokat céloz meg, a zsírégetésben is sokat segíthet. Erősíti a vádlit, a combokat, a közelítő izmokat, a térdinakat, a hátizom alsó részét, valamint a törzs és a fenék izmait. Azonban, ha az ember rosszul végzi a guggolást, könnyen sérülést okozhat magának.

Nem a sérülés elkerülése az egyetlen ok, amiért megéri helyesen elsajátítani a guggolást, ez az egyszerű gyakorlat ugyanis segít hatékonyabbá tenni az edzéseket, bármit sportol is az ember. Mivel az altest legtöbb izmát megdolgoztatja, a guggolással az ember jobb futóvá, jobb táncossá, jobb úszóvá válhat.

Milyen a helyes guggolás?

Az első és legfontosabb a helyes alapállás. Állj meg egyenesen, vállszélesnél valamivel szélesebb terpeszben. A lábfejed forduljon enyhén kifelé, nagyjából 10-15 fokos szögben. A válladat húzd hátra, a mellkasod told ki. A karodat emeld vállmagasságban magad elé.

helyes-guggolas

Ezután lassan told hátra a fenekedet, hajlítsd be a térdedet, és engedd a csípődet a föld felé. A sarkad közben végig maradjon a földön, így jobban fognak dolgozni a farizmok. A térded is maradjon egy vonalban a lábujjaiddal. A gerincedet pedig tartsd egyenesen a mozdulat közben.

Vigyázz, hogy a súlyodat ne a lábujjaid tartsák, hanem a sarkad, különben túl nagy terhelés kerül az ízületekre. Közben engedd a csípődet a térded vonala alá, ne csak derékszögig, az ugyanis csak félguggolás. Tartsd ezt a pózt 3 másodpercig, majd lassan emelkedj föl.

Nem kell sietni, amikor elsajátítja az ember a helyes guggolást. Sokkal fontosabb, hogy jól végezze a gyakorlatokat, mint az, hogy gyorsan. Inkább csinálj kevesebb ismétlést, de azt helyesen, a megfelelő izmokat dolgoztatva, minthogy sérülés legyen a vége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasznos guggolásvariációk 

  • Rugózó guggolás - mielőtt felemelkednél, rugózz néhányszor derékszögig, majd vissza ülésbe.
  • Felugrásos guggolás - felálláskor rugaszkodj is el a földtől, mintha négyütemű fekvőtámaszt csinálnál.
  • Szumóguggolás - széles terpeszből indul, a lábfejek 45 fokos szögben kifelé állnak, a kezek a mellkas előtt összekulcsolódnak, a guggolás közben mélyre kell ereszkedni.
  • Kehelyguggolás - széles terpeszből indul, a lábfejek kifelé állnak, a kezek a mellkas előtt összekulcsolva, bennük egy súlyzó. A guggolás közben a lehető legmélyebbre kell ereszkedni.
  • Széles guggolás - nagyon széles terpeszből indul, a lábfejek enyhén kifelé néznek, vízszintesig kell ereszkedni.
  • Zárt lábas guggolás - zárt lábbal kell végezni, a lábfejek előre néznek. A lehető legmélyebbre kell ereszkedni közben.

Kettlebell-gyakorlatok

A kehelyguggoláshoz nemcsak a sima súlyzó jó, hanem a kettlebell is. Ha van otthon ilyened, próbáld ki ezt a tíz szuper, izzasztó gyakorlatot is vele, hogy megdolgoztathasd az egész testedet.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük