Nagy túlsúlynál ez a legjobb zsírégető: izometrikus gyakorlatok, amikhez nem kell ugrálni

Így érdemes nekikezdeni az izometrikus gyakorlatoknak.

izometrikus-gyakorlatok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az izometrikus gyakorlatok olyan, hosszan kitartott, statikus pózok, melyek során az izmok azért dolgoznak, hogy megőrizzék a mozdulatlanságot, így lényegében valóban anélkül lehet velük zsírt égetni, hogy az ember akár csak a kisujját is mozdítaná.

Mindenki ismer ilyen gyakorlatokat, vagy a tornaóráról, vagy a jógaedzésről: ide tartozik a nagy népszerűségnek örvendő plank, de a hídállás vagy a mérlegállás is.

Izometrikus gyakorlatok nagy túlsúllyal

Az izometrikus gyakorlatok tökéletes lehetnek azok számára, akik nagy túlsúllyal küzdenek, és szeretnének megszabadulni tőle, mivel a gyakorlatok többsége nem igényel nagy fizikai igénybevételt, nem terheli az ízületeket, sem pedig a keringést, sőt, sok gyakorlat akár ülve is végezhető.

hid-poz

A nagy túlsúllyal élők közül sokan mozognak nehézkesen, sokan küzdenek ízületi fájdalmakkal, így számukra ez a mozgásforma ideális. De azok számára is kifejezetten előnyösek az izometrikus gyakorlatok, akiknek még új dolog az edzés. Ezeknek a gyakorlatoknak a másik nagy előnye, hogy nincs szükség hozzájuk különleges eszközökre, legfeljebb egy pár súlyzóra. Ezenkívül viszont bárhol és bármikor végezhetőek, és egyszerűek, tehát otthon, kényelmesen is le lehet tudni a napi edzést.

Az izometrikus gyakorlatok során az ember főleg olyan izmokat dolgoztat, melyek támasztják a testet, támogatják az ízületek munkáját, és ez kifejezetten hatásos azoknak, akik túlsúlyosak, de azok is profitálhatnak belőle, akik komolyan edzenek, ezzel ugyanis bármelyik sportban nőhet a teljesítményük és az állóképességük.

Az egyetlen fontos figyelmeztetés az izometrikus gyakorlatokkal kapcsolatban, hogy magas vérnyomás esetén nem árt konzultálni a kezelőorvossal vagy egy szakemberrel, mielőtt valaki nekilátna az edzésnek. Egészen a közelmúltig ugyanis tiltották az ilyen típusú statikus gyakorlatok végzését. Azonban az utóbbi időben több kutatás is napvilágot látott, mely azt bizonyítja, hogy az izometrikus gyakorlatok hosszútávon segítenek csökkenteni a vérnyomást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha kedvet kaptál az edzéshez, próbáld ki az alábbi izometrikus gyakorlatokat!

  • Plank gyakorlat: helyezkedj el úgy, mintha fekvőtámaszozni készülnél, és tartsd ezt a pozíciót 30 másodpercig.
  • Megtartott guggolás: állj vállszélesnél valamivel szélesebb terpeszbe, emeld magad elé a karodat, végezz guggolást, és maradj ülő pozícióban 30 másodpercig, közben ne engedd a csípőd sokkal a térded alá.
  • Falnál ülés: támaszd a hátadat a falnak, csússz le ülő pozícióba, hogy a térded derékszöget zárjon be, és maradj így 30 másodpercig.
  • Csípőemelés hanyatt fekve: feküdj le a földre hanyatt, húzd fel a lábadat, majd nyomd ki a csípődet, és maradj így 30 másodpercig.
  • Mérlegállás: dőlj előre, és emeld fel az egyik lábadat, hogy a törzsed és a lábad egy egyenest zárjanak be, közben a két karodat nyújtsd ki oldalra. Ez a gyakorlat remekül fejleszti az egyensúlyérzéket.
  • Superman: feküdj hasra, a karodat nyújtsd a fejed fölé, majd emeld el a földtől a lábaddal egyetemben, és tartsd ezt a pózt, ameddig tudod.
  • Lábemelés: feküdj hanyatt, és emeld el a sarkadat egy kicsit a talajtól. Tartsd ki, ameddig tudod.

Plank variációk

Ha már nagyon unalmas az egyszerű plankolás, próbáld ki ezeket a variációkat is. Ugyanolyan hatékonyan égetik a zsírt, és formálják a testet, mint az eredeti gyakorlat, és biztos, hogy egy kicsit feldobják a monoton edzést.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük