Gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet: 7 isteni étel paradicsomból

A tápláló gyümölcsből sokféle isteni étel készíthető

8 isteni étel paradicsomból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A paradicsom magas rosttartalmú kalóriaszegény étel, könnyen telíti a gyomrot, amiről sokan nem tudják, hogy tulajdonképpen gyümölcsnek számít.

A benne található rengeteg rost, vitamin és ásványi anyag miatt számos pozitív élettani hatása van, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető.

A paradicsom egyszerre tápláló és kalóriaszegény

Egy közepes méretű paradicsom nagyjából 22 kalóriát tartalmaz, 5 gramm szénhidrátot, 3 gramm cukrot és 1,5 gramm rostot. Egyetlen darab a napi ajánlott C-vitamin 40 százalékát fedezni tudja. Magas A-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez. K-vitamin tartalmának köszönhetően jót tesz a csontoknak és a benne található kálium az egészséges szív- és izomműködést, és a kiegyensúlyozott vérnyomást támogatják. Bizonyos tanulmányok szerint a diabétesz kialakulásának esélyeit is csökkenti. A paradicsom likopintartalma segít a koleszterinszint csökkentésében, ehhez elsősorban főzve érdemes fogyasztani.

Paradicsomos ételek

Magas tápanyag- és víztartalma miatt ajánlott rendszeresen egy kis paradicsomot csempészni a fogásokba vagy megtenni egyenesen főfogásnak.

A lilahagymás, fetás paradicsomsaláta érett, édes paradicsomból a legfinomabb. Kísérő ételnek is tökéletes, de pirítóssal fogyasztva is rendkívül laktató. Nagyjából 10 perc alatt elkészül.
A paradicsomos töltött cukkini rövid előkészületet követően 35 perc alatt készül el. Magas rosttartalmának köszönhetően ez az egészséges fogás sokáig eltelít, és este is bátran fogyasztható.
Fotó: Nevena Zdravic / Getty Images Hungary
A fokhagymás, paradicsomos sült padlizsán grillezve a legjobb, 15 perc alatt elkészül. Remek fogyókúrás köret válhat belőle, hiszen nem igazán van benne szénhidrát.
Ez az egyszerű paradicsomszósz 1 óra alatt elkészül. A bolti változatokban sok lehet a hozzáadott cukor, illetve só, így fogyókúrakor érdemes a házi változatot választani.
Ez a házi szárított paradicsom a legegyszerűbb ételeket is ínyenccé teszi.  Tésztákhoz, salátákhoz is tökéletesen illik. A hagyományos módszer szerint napon is szárítható, de sütőben 6 óra alatt elkészül. Pompás ditétás nassolnivaló.
A házi gazpacho andalúziai étel, hidegen és melegen is tökéletes. Elkészítése nem vesz igénybe több időt, mint 10 perc. Teljeskiőrlésű kenyérrel szuper ebéd lehet belőle.
A paradicsomos-snidlinges újkrumplisaláta rendkívül jól variálható. Magában és köretnek is tökéletes, bár a ditéta alatt figyelj arra, hogy paradicsomból kerüljön bele több.

(Képek: Femina - Getty Images) 

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük