Házi szárított paradicsom: sütőben és a napon is aszalhatod

Otthon a bolti ár töredékéért elkészítheted a szárított paradicsomot, és a legváltozatosabban felhasználhatod egész évben.

Házi szárított paradicsom
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szárított paradicsom ínyenccé teszi a legegyszerűbb ételeket is. Tökéletes tésztákhoz, salátákba, kelt vagy leveles sütikbe, de szendvicsre is kiváló. Választhatod a legősibb technikát, a napon szárítást, az olaszok évszázadok óta így készítik, majd teszik el télire. Számolj azzal, hogy a szárítás során a paradicsom eredeti tömegének 88-93%-át is elveszítheti.

Szárított paradicsom

Hozzávalók

  • 5 kg paradicsom
  • rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot mosd meg alaposan, csumázd ki, majd szeleteld fel. Dobj rá kevés sót, rozmaringot, és rendezd egy sütőpapírral bélelt tálcára. Rakd napos helyre, érdemes hálóval is lefedni, hogy ne érje szennyeződés. Aszald addig, amíg szárazzá, zörgőssé nem válik. Időjárástól függően ez akár négy nap, de két hét is lehet. Esténként vidd száraz helyre. 


Ha a régimódi módszer túl időigényesnek tűnik, akkor tedd a paradicsomdarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe. Aszald 100 fokon három órán át, majd 80 fokon még három óráig. Ha kihűl, olívaolajban is elteheted.
Még a házi kenyeret is feldobhatod aszalt paradicsommal. Önmagában és megkenve is isteni.  

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük