Tilos ezt csinálni lázmérés közben: 4 dolog, amiért nem lesz pontos az eredmény
Lázat mérni nem nehéz, mégis érdemes figyelni néhány szabályra.

nagykep?cikkid=161881&kep=lazmero-higanyos-nagy1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a láz megjelenése lényeges tünete lehet számos különféle betegségnek, és mindenképpen a szervezet hőmérsékletének rendellenes változását jelzi, a tőle való túlzott félelem éppen olyan káros lehet, mint az, ha valaki teljes mértékben, még magasabb hőmérséklet esetén is figyelmen kívül hagyja a csillapítását.

A láz bizonyos mértékben hasznos lehet, és segít leküzdeni a betegségeket, hosszabb ideig való fennállása, illetve a túl magas láz azonban rendkívül megterhelő lehet a szervezet számára, így ilyen esetben mindenképpen szükséges lehet a csillapítása. Minderről ide kattintva bővebben is olvashatsz, ahhoz azonban, hogy tudd, mit kell tenned, az elsődleges szempont, hogy tisztában legyél azzal, milyen mértékű lázzal állsz szemben, ehhez pedig elengedhetetlen a lázmérés megfelelő kivitelezése. Bár utóbbi nem tűnik bonyolultnak, van néhány hiba, amelyet sokan elkövetnek.

Rossz módszert választasz

Az emberek többnyire, különösen, akik voltak már párszor lázasak, pontosan érzik, mik azok a tünetek, amelyek utalhatnak rá - hidegrázás, izomfájdalom vagy akár a szem vizenyőssé válása -, és azt is meg tudják saccolni, mekkora hőmérséklet-különbségről lehet szó, emellett vannak - különösen az édesanyák -, akik másokról is könnyedén megállapítják mindezt.

A legbiztosabbat azonban a lázmérő mutatja, korántsem mindegy azonban, milyen típust választasz, ha pontos eredményt szeretnél elérni. Annak ellenére, hogy a higanyos lázmérők forgalmazását már betiltották - a higany akkor lehet különösen veszélyes, ha összetörik a lázmérő -, sok háztartásban a mai napig megtalálhatóak, nem véletlenül, ugyanis megbízható eredményt képesek mutatni.

A digitális lázmérők beszerzése igen praktikus, hiszen gyors és könnyen alkalmazható módszert jelentenek, sokan tapasztalják ugyanakkor, hogy az általuk mutatott eredmény talán pontatlan, legalábbis előfordul, hogy egyes típusok nem jeleznek lázat még akkor sem, ha az illető jócskán tapasztalja a hőemelkedés jeleit, a higanyos lázmérő pedig jelzi is azt. Érdemes ezért kísérletezni a digitális lázmérőkkel, és alaposan utánajárni, melyik a legmegbízhatóbb típus, amelyben biztosan nem kell majd csalódni.

Nem árt tudni továbbá, hogy a folyadékkristályos lázmérők - amelyek egy homlokra helyezhető, hőérzékelő szalagot jelentenek - csak tájékoztató jellegűek, ugyanis korántsem adnak pontos eredményt, mivel nem kifejezetten a test, sokkal inkább a bőr hőmérsékletét mérik.

Rossz helyre teszed

Csecsemők, kisbabák esetében a legbiztosabb módszert a végbélben való lázmérés jelenti, nagyobb gyermekek, illetve felnőttek esetében pedig hónaljban érdemes mérni a lázat, annak is azonban egyetlen területe adhat csak pontos mérést, az, ha a lázmérő végét a hónaljárok mélyére helyezed. Ezután jól össze kell szorítani a hónaljat, a karodat pedig szorítsd a mellkasodhoz. Mielőtt pedig elkezded a mérést, töröld szárazra az adott testfelületet.

Fontos tudni, hogy a szájban való hőmérőzést általában nem javasolják, gyermekek, csecsemők esetében is könnyen eltörhet a lázmérő, de felnőttek esetében, például eszméletvesztés vagy hidegrázás következtében is okozhat problémát, akár sérülést is.

Kiveszed mérés közben

A lázmérőt a mérés közben mindig alaposan el kell szigetelni a külvilágtól, tehát amellett, hogy tartod a megfelelő időt - higanyos lázmérőnél ez három-négy perc minimum, a digitális mérő pedig csipogással jelez -, nagyon fontos, hogy ne vedd ki közben a lázmérőt, hogy megnézd, hány foknál jár, ezzel ugyanis jelentősen befolyásolhatod a mérést.

Rosszkor méred

Fontos tudni, hogy a testhőmérséklet normál esetben is ingadozhat a nap folyamán, akár egy fokot is - jellemzően hajnalban, kora reggel a legalacsonyabb, és délután a legmagasabb. Befolyásolhatja továbbá stressz, izgalom, testmozgás, étkezés, de megemelkedhet a menstruációt megelőző napokban vagy akár egy forró fürdő után is. Fontos, hogy légy tekintettel ezekre, lázat pedig mindig nyugodt körülmények között mérj, intenzívebb munkavégzés, meleg fürdő vagy éppen a lakásban való szaladgálás után például ne.

Ezt is szeretjük