A gyulladás a szervezet önvédelmi mechanizmusa a különböző fertőzések, betegségek és sérülések ellen. A krónikus gyulladás azonban rendkívül káros hatással van a szervezetre, mind sejt-, mind pedig szervi szinten. Hosszú távú fennállása olyan krónikus betegségek kockázatát növeli, mint a cukorbetegség, a szívbetegség, a zsírmáj és a rák.
Ez a nyolc legjobb gyulladáscsökkentő étel
A gyulladáscsökkentő étrend tápanyagban gazdag, antioxidánsokat tartalmazó ételeken alapul, ezért nagyon sok embernek ajánlott a fogyasztása. Ebben a cikkben nyolc olyan finomságot mutatunk be, amelyet mindenképp iktass be az étkezésedbe, ha természetes módon szeretnéd csökkenteni a szervezetedben fellépő gyulladást.

Az avokádó az egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Semleges íze miatt könnyen beiktatható az étrendbe, édességekhez és sós falatokhoz is kiváló választás.

Az étcsokoládé keserű ízét a kakaóbabban található polifenolok adják, de ennek köszönheti számos jótékony hatását is. A fekete csoki amellett, hogy stresszoldó, gyulladáscsökkentő hatása is van a benne található rezveratrol nevű vegyület miatt.
Fotó: Anastassia LAURENT / Getty Images Hungary

Az olívabogyó az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő, mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns, azaz sejtvédő hatású anyagokat. De antibakteriális hatása is kiemelkedő, és védhet a rákos megbetegedések ellen.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A mandula egy igazi superfood, ugyanis számos vitamin és ásványi anyag forrása. Található benne E-vitamin, kalcium, riboflavin és niacin, valamint magas rosttartalma miatt az emésztésre is jó hatással van. Azt viszont kevesen tudják, hogy remek gyulladásgátló is.
Fotó: Burcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A fekete áfonyát sokan látásvédő hatása miatt ismerik, ám a benne található antociánoknak köszönhetően kitűnő gyulladáscsökkentő is. Ezek erős gyulladásellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a rheumatoid arthritis tüneteinek kezelésében.
Fotó: Erika Bunea / 500px / Getty Images Hungary

A lazacban található peptidek egyesítik erejüket az omega-3-molekulákkal, és egyedülálló gyulladáscsökkentő védelmet nyújtanak az ízületeknek. Emellett az omega-3 beiktatása egyenesen kötelező, ha vissza szeretnéd állítani a szervezetedben raktározott zsírok egyensúlyát.
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

A fahéj jellegzetes aromája a világ nagyon sok táján a karácsonyt idézi, de egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is gyakran fogyasztják. A benne található aldehid segít a vércukorszint szabályozásában. Illóanyagainak, a fahéjaldehidnek, a cinnamil-acetátnak és a fahéjalkoholnak köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő hatása van.
Fotó: Enrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary

A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását, emellett a polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak. Egyes képviselőik képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására.
Fotó: Linda Raymond / Getty Images Hungary
Olvass tovább! Rejtett gyulladások a szervezetben: 7 tünet, ami leleplezi őket
A szervezetben kialakult gyulladást számos betegséggel hozzák összefüggésbe.
Rejtett gyulladások a szervezetben: 7 tünet, ami leleplezi őket
Bizonyos tünetek a szervezetben zajló rejtett gyulladásra utalhatnak.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)