5 tünet, hogy súlyos gyulladás van a szervezetedben: az állandó fáradékonyságra sem szabad legyinteni

A szervezetben bujkáló gyulladásokra különböző tünetek hívják fel a figyelmet, amikre nem árt odafigyelni.

GettyImages-1302802372
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezeten belüli gyulladás jelzi, hogy az immunrendszer reagált valamilyen sérülésre, fertőzésre, gyakorlatilag azt mutatja, hogy beindult a gyógyulás folyamata, tehát önmagában nem negatív jelenség.

A gyulladással kapcsolatban akkor merül fel probléma, amikor az immunrendszer túlzottan reagál, ez pedig már különböző szövődményeket okozhat, és autoimmun eredetű betegségre is utalhat.

A gyulladás típusai

A gyulladásnak több típusa is létezik, lehet akut, azaz ideiglenes, vagy krónikus, azaz elhúzódó. Ez utóbbinak Dr. Alan Mensch szerint hosszú távon komoly szövődményei lehetnek, mint a vastagbélgyulladás, az asztma, a szívbetegség, a májbetegség, mi több, még akár az Alzheimer-kór is.

GettyImages-521981947 (2)

A krónikus gyulladás jelenlétét néha nehéz megállapítani, mert nem mindig ott jelentkeznek a tünetek, ahol a gyulladás fennáll. Néhány árulkodó tünet mégis utalhat a problémára, nem szabad elbagatellizálni őket.

Fáradtság

A fáradtság igen gyakran merül fel a krónikus, esetleg rejtett gyulladás kísérő tüneteként. Kutatások is kiderítették, hogy akik gyakrabban érzik magukat fáradtnak, azoknak a szervezetében magas szinten vannak jelen a gyulladást jelző vegyületek markerei. Az érintettek olyan jellegű fáradtságot tapasztalnak, mintha influenzások lennének.

Gyengeség

A belső gyulladás egyik árulkodó tünete lehet a gyengeségérzet is. A fájdalomtól és a gyulladt területet körülölelő duzzadástól gyengének érezheti magát az érintett, ami mozgásszervi problémákban is megnyilvánulhat.

GettyImages-136191596

Ilyen lehet például, ha a kézben vagy a hátban található a gyulladt góc, akkor nehézséget okoz a tárgyak megemelése vagy megfogása, illetve olyan feladatok elvégzése, amiket korábban gond nélkül sikerült végrehajtani.

Gyomorpanaszok

A különböző emésztőrendszeri panaszok hátterében is állhat gyulladás, az alábbi tünetek jelentkezhetnek: puffadás, hasmenés, székrekedés, gázképződés és görcsök.

A Crohn-betegség, az irritábilisbél-szindróma, az ételallergia mind-mind gyulladást okozhatnak, egyes szakértők szerint akár a krónikus gyulladás generálhatja is ezeket a betegségeket. Ugyan időnként mindenki tapasztalhat ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket, de ha hosszú távon állnak fenn, érdemes gyanakodni, és kivizsgáltatni a probléma okát szakorvossal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hajhullás

A hajhullás is a szervezetben lévő gyulladt gócra utalhat. Hatására foltokban hullhat a haj, amitől egy idő után helyenként megjelenhet a kopasz fejbőr is, de jelentkezhet egyenletesen fokozódó hajvesztésben. Utóbbi fésülködés, vagy hajmosás közben észlelhető. Szerencsére az állapot hajhagymákat nem károsítja, így a gyulladás megszüntetésével visszanő a haj. 

Bőrviszketés

Ha valaki nem múló kiütésektől vagy viszkető vörös foltos, száraz bőrtől szenved, akkor szintén lehet gyanakodni krónikus gyulladásra. Ebben az esetben akár pikkelysömör vagy ekcéma is állhat a háttérben, ezek bizonyos szakértők szerint szövődményként is felléphetnek, így érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a panasszal, hogy minél előbb megkezdődhessen a kezelés.

GettyImages-626541303 (2)

Góckutatással felderíthető a probléma

A gyulladt gócok felkutatásával diagnosztizálni lehet a problémát, és megkezdődhet a szakszerű kezelés. Vérvizsgálatból deríthető ki a gócok jelenléte, ebben az esetben a vér C-reaktív protein, azaz CRP szintje megemelkedik. A máj csak akkor termeli ezt a proteint, hogyha gyulladás van a szervezetben. A góc eltávolításával, esetenként gyógyszeres kezeléssel szüntethetőek meg a fentebb részletezett tünetek.

A 8 legerősebb gyulladáscsökkentő étel

A tudatos, egészséges életmód szerencsére mind a megelőzésben, mind a fennálló betegség tüneti kezelésében hasznos segítséget jelent.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük