Ízületi gyulladással tiltólistásak: 5 étel és ital, ami csak ront az állapoton
Ízületi gyulladással élőknek nem javasolt bizonyos élelmiszerek fogyasztása.

mikró készétel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az artritisz, azaz a krónikus ízületi gyulladás számos betegségtípust magában foglal, leggyakoribb tüneteként fájdalom lép fel, merevvé válnak az ízületek, a kellemetlenség a probléma eredetétől függ.

Ide sorolandó a reumás ízületi gyulladás, vagyis a rheumatoid arthritis, a pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás, azaz az arthritis psoriatica, de az ízületi porckopást jelző osteoarthritis is, melyek mindegyike autoimmun eredetű, továbbá ide tartozik a húgysav kiválasztásának zavarával járó köszvény is. Az étrend a betegek állapotának javításában az életmód fontos szerepet kaphat.

Egészségügyi diéta ízületi gyulladással

A krónikus ízületi gyulladással élők számára az életminőség javítása érdekében rendkívüli szerephez jut a kíméletes, de rendszeres mozgás, a gyógytorna, fizioterápia, az állapotromlás elkerülésére és a fájdalom csillapítására gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A kiegyensúlyozott állapotért a napi étrendet is át kell gondolni, a tiltólistás élelmiszereket nem, vagy csak nagyon kis mértékben fogyasztani.

Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek

A cukorbevitelt egészséges emberek számára is érdemes minimálisra csökkenteni, ízületi gyulladással ez kiemelten fontos. Arra figyelj, hogy a üdítőitalok, édességek mellett az általános félkész élelmiszerekben, a szószokban is magas lehet a hozzáadott cukor mennyisége.

Egy több mint 200 rheumatoid arthritisszel élő körében végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált élelmiszerek között az üdítők és a desszertek járultak hozzá leginkább a tünetek súlyosbodásához. Egy másik tanulmány szerint a betegség kockázatát is növeli a cukorfogyasztás: a hetente legalább ötször fruktózzal édesített italokat fogyasztók körében háromszor nagyobb volt a gyulladásos betegség kialakulásának esélye.

Feldolgozott, vörös húsok

A fent említett, 200 fős kutatás mellett egy 25 ezer fő részvételével végzett vizsgálat a cukor veszélyein túl megállapította azt is, hogy a vörös és a feldolgozott húsok ugyancsak fokozhatják az ízületi gyulladásos betegségek tüneteit, és növelik a megbetegedések kockázatát. A magas húsfogyasztással járó diéták esetében tanulmányok szerint kimutatható laborvizsgálattal a gyulladásos markerek változása is, így az interleukin-6, a C-reaktív protein, a homocisztein értéke magasabb lehet. A növényi alapú étrend ezzel szemben enyhíti a tüneteket, és kisebb kockázatot is jelent.

A glutén sem javasolt

A gabonalisztekben természetes formában jelen levő glutén kizárása az étrendből elsősorban az arra érzékenyek számára fontos, ám a kutatások arra engednek következtetni, hogy a bevitel csökkentése az ízületi gyulladással élők számára is javasolt. Náluk a kimutatások alapján a cöliákia előfordulási gyakorisága eleve nagyobb, ezzel szemben a gluténmentes étrendet hatékonynak találták a betegség aktivitásának enyhítésében. Ennek megerősítésére még szükségesek a széles körben végzett vizsgálatok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az alkohol is tiltólistás

Az alkohol közvetlenül és erősen súlyosbíthatja a gyulladásos betegségek tüneteit. Egy tanulmány rámutatott arra, hogy az axiális spondyloarthritis nevű, a gerincet érintő ízületi gyulladással az alkoholfogyasztás a gerinc erősebb károsodásához vezetett, de a köszvényes betegségek akut időszakait is gyakoribbá és súlyosabbá tette.

Feldolgozott ételek

Kerülendők az ízületi gyulladással élőknek az erősen feldolgozott termékek, gyorsételek, pékáruk, azok ugyanis finomított lisztet, nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, tartósítószereket és más, gyulladást erősítő összetevőket tartalmazhatnak. Az ezekben bővelkedő étrend a kutatások szerint növeli a betegség, valamint az elhízás, illetve a szívbetegség kockázatát, amely szintén a tüneteket erősíti.

A feldolgozott készételeket, konzerveket, szendvicsfeltéteket, szalámikat magas sótartalom is jellemzi, amely ugyancsak súlyosbítja a tüneteket. A nátrium-, illetve a sóbevitel csökkentése azonban kifejezetten segíti az ízületi gyulladásban érintettek életminőségének javítását, és redukálta a kockázatot is.

Gyulladáscsökkentő ételek

Szerencsére számos olyan étel létezik, ami kimondottan javasolt a gyulladáscsökkentés érdekében, ráadásul nagyon finomak, változatosak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük