Így szabadítsd meg a tüdőd a szennyeződésektől és a váladéktól: 3 technika a kezdődő gyulladás ellen

Segítenek a tüdő megtisztításában és a váladék oldásában is.

légzés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember sajnos nap mint nap ki van téve a tüdejét károsító, sőt akár betegségek kialakulását is előidéző anyagoknak. A légszennyezés, a cigarettafüst és az egyéb toxinok az egyébként egészségesek légzőszervrendszerét is leterheli, nem csak az asztmával és más tüdőbetegségekkel élőkét.

A szennyező anyagok gyulladáshoz, a váladék felszaporodásához, csökkent tüdőfunkcióhoz vezethetnek. Szerencsére léteznek olyan technikák, amelyek segítenek a tüdő megtisztításában, a gyulladás csökkentésében és a tüdőkapacitás javításában is.

Gyakorlatok a tüdő megtisztításához

A tüdő létfontosságú szerv, végzi a lég-, illetve a gázcserét, támogatja a szívet. Mivel nincsenek saját izmai, a bordaközi izmok végzik mozgatását. Belégzéskor a mellkas tágul, oxigéndús levegő áramlik a légutakba. A modern életforma velejárója, hogy a hosszas ülés, a mobiltelefon-használat és a mozgáshiány miatt a testtartás megváltozik, a hát görbébb lesz, ez pedig a mellkas tágulását és a szövetek oxigénellátását is nehezíti.

Mindemellett a szennyező anyagok hangsúlyos jelenléte rontja a légzés hatékonyságát. A tüdő öntisztulásra képes, ami azt jelenti, hogy ha nincs kitéve a toxinoknak, regenerálódik, ez történik egyebek mellett a dohányzás abbahagyásakor. Idővel viszont a káros behatások, illetve a betegségek csökkenthetik ezt a képességét is. A szerv tisztítását célzó gyakorlatok hasznára válhatnak az aktív és a passzív dohányosoknak, a légszennyezésnek kitetteknek, valamint a krónikus tüdőbetegségekkel élőknek - ilyeneket gyűjtött össze a Medical News Today. A betegeknek viszont mindig az orvosi előírásokat kell követniük!

Irányított köhögés

A köhögéssel a szervezet természetes módon szabadul meg a felgyülemlett, váladékba ragadt toxinoktól. Az irányított köhögés segít fellazítani a váladékot és kiűzni a káros anyagokat. 

  • Ülj le egy székre, mindkét talpad legyen a talajon!
  • A karjaidat tedd keresztbe a hasadon, vegyél mély levegőt az orrodon át!
  • A kilégzés során enyhén hajolj előre, a karjaidat enyhén szorítsd a hasadra, közben 2-3-at köhögj!
  • Ismét lélegezz be lassan, orron keresztül, majd ismételd meg a gyakorlatot, ha szükségesnek érzed!

Az ajánlás szerint a köhögésnek rövidnek és határozottnak kell lennie. Az irányított köhögést gyakran végeztetik a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élőkkel.

Inhaláció

Az inhaláció az egyik legismertebb gyógymód, amit meghűléses panaszok esetén a felső légúti panaszok esetén bevetnek a betegek. Segít a légutak megnyitásában és a váladék eltávolításában. Otthoni körülmények között történhet sós víz, gyógynövényes főzet, esetleg patikában kapható Salvus víz párájának belélegzésével. A meleg, de nem lobogó, forró víz fölé hajolva, törölközőt a fejre téve lehet belélegezni a felszálló gőzt.

Az eljárás átmeneti megkönnyebbülést hozhat, azonban a krónikus betegeknek mindenképp az orvosukkal kell konzultálniuk, mielőtt belevágnának, egyes anyagok irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki.

Légzés különböző testhelyzetekben

A váladék eltávolításában a gravitáció segítségét is érdemes kihasználni, ehhez különböző testhelyzeteket kell felvenni, amelyek a tüdő más-más területeinek tisztítását, átszellőztetését teszik lehetővé.

Háton fekvésben: feküdj le az ágyra vagy a földre, rakj be a medencéd alá párnákat, hogy a mellkasod lejjebb legyen, mint a csípőd! Lassan lélegezz be az orrodon keresztül, majd a szádon fújd ki a levegőt! Figyelj rá, hogy a kilégzés kétszer olyan hosszú legyen, mint a belégzés! Ismételd meg néhányszor!

Oldalt fekvésben: feküdj az egyik oldaladra, a fejed egy párnán vagy a karodon nyugodjon! Helyezz néhány párnát a csípőd alá, majd az előbbi módon lélegezz mélyeket! Fordulj át a másik oldaladra, és ott is végezd el a gyakorlatot!

Hason fekvésben: helyezz néhány párnát a földre, feküdj rájuk úgy, hogy a hasad alatt legyenek, és a mellkasod magasabban legyen, mint a csípőd. A karjaidat tedd a homlokod alá támasztékul, majd orron át lélegezz be, szájon át, kétszer olyan hosszú ideig pedig fújd ki a levegőt! Ismételd meg párszor!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az étkezés és a mozgás is számít

Vannak táplálékok és italok, amelyek fogyasztása szintén segíthet a gyulladáscsökkentésben. A zöld tea például antioxidánsokban gazdag, amellett, hogy mérsékelheti a gyulladást, hozzájárulhat a sejtek védelméhez is. A gyulladáscsökkentő diéta zöld leveles zöldségekben, olajos magvakban gazdag.

A jó légzésfunkciókhoz elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a testtartás korrekciója is, a rövidült izmok nyújtása, a gyengültek erősítése - ehhez érdemes szakember segítéségét igénybe venni. 

Egészséges, gyulladáscsökkentő táplálékok

A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük