Melyik a leghasznosabb gabonapótlék? 8 álgabona, ami tele van vitaminnal

Bár hivatalosan nem gabonafélék, tulajdonságaikból adódóan mégis ugyanúgy használhatod őket, mint a gabonákat.

Gluténmentes álgabonák

Az álgabonák, vagyis a pszeudocereáliák nem a gabonafélék képviselői, dietetikusok azért említik őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert magas a keményítőtartalmuk, és a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve lehet őket használni az ételekhez. 

Aki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, már azzal nagy lépést tehet, ha hetente pár alkalommal lecseréli a valódi gabonát valamelyik álgabonafajtára. Megannyi kedvező élettani hatásaik miatt ugyanakkor némelyiket gluténérzékenység esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Egészséges álgabonák

Az álgabonák vitaminokban, szénhidrátokban és fehérjében gazdagok, ezért gyakran ajánlják vegetáriánusoknak, vegánoknak is. Emellett kiemelkedő kalcium-, kálium-, B-vitamin, foszfor-, vas-, réz-, élelmirost- és cinktartalommal bírnak, illetve segítik az emésztést. Köretként vagy salátába keverve egyaránt megállják a helyüket, ám felhasználás előtt érdemes átöblíteni. 

Az amaránt teljes értékű, magas B-, C-, E-vitamin-, vas-, kalcium- és rosttartalmú fehérjeforrás. Íze leginkább a dióéra emlékeztet. Kásaként, köretként, müzlibe keverve egyaránt fogyasztható.
Fotó: Getty Images Hungary
A chiamag rostdús, tele teljes értékű fehérjékkel, antioxidánssal és ásványi anyagokkal.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary
A kicsi gyöngyökből álló, gluténmentes tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez.
Fotó: Getty Images Hungary
A quinoa szintén gluténmentes, magnéziumban, vasban gazdag álgabona. Rosttartalma 7 gramm, ötször több, mint a fehér rizsé, lassú felszívódása miatt pedig diétás étrendbe is passzol.
Fotó: Getty Images Hungary
A cirok nagy mennyiségű vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz, vitaminok közül pedig kiemelkedő mennyiségű E-vitamint. Összetétele a kukoricáéhoz hasonlít, valamivel magasabb fehérjetartalommal.
Fotó: Getty Images Hungary
A teff kalciumtartalma kiemelkedő más gabonafélékhez képest, emellett jó cink-, foszfor-, vas- és B-vitamin-forrás. Vásárláskor azonban figyelni kell, hogy mindenképp gluténmentes legyen.
Fotó: Getty Images Hungary
100 gramm köles 9,5 gramm fehérjét és 8,5 gramm rostot tartalmaz. Noha alacsonyabb rosttartalma miatt glikémiás indexe, vércukorszintre gyakorolt hatása magas, érdemes időről időre az étkezés részévé tenni.
Fotó: Getty Images Hungary
A hajdina teljes értékű élelmi rostforrás, így támogatja az emésztést, és gluténmentes étrendbe is beilleszthető. Emellett sok benne a B1-, B2-, C- és E-vitamin.
Fotó: Getty Images Hungary

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük