A cöliákia 5 legfontosabb tünete: súlyos vérszegénységhez is vezethet

Gyomor-, has- és emésztőszervi panaszoknál erre is gondolni kell.

fáradtság
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fáradtság, sápadtság és hajhullás hátterében a gluténérzékenység is állhat, de a diagnózisra gyakran már csak a szövődmények megjelenése kapcsán kerül sor. 

A cöliákia egyetlen figyelemfelkeltő tünete lehet a krónikusan fennálló vashiányos vérszegénység is, erre figyelmeztet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A cöliákia jellemzői

A cöliákia, vagyis lisztérzékenység az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben, a búzában, árpában és rozsban lévő glutén egyik fehérjecsoportja. A glutén fogyasztása során sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. 

A betegség első tünetei már kisgyermekkorban, a gluténtartalmú ételek bevezetése után jelentkeznek. Ilyen a hasfájás, hasmenés, zsíros fényű széklet, puffadás. Cöliákia azonban bármely életkorban kialakulhat. Felnőttként még magasabb a szövődmények kialakulásának a rizikója, mivel kevesen gondolnak arra, hogy a panaszokat cöliákia okozza. 

Súlyos vitamin- és tápanyaghiány alakulhat ki

Az elfogyasztott tápanyagok felszívódás a vékonybélben történik, az itt található bélbolyhok segítségével. Cöliákia esetén a glutén lebontása nem történik meg megfelelően, a felszaporodott kóros anyagcseretermékek krónikus gyulladást okoznak.

Emiatt sérül a vékonybél nyálkahártyája, és a bélbolyhok egyre kisebbek lesznek, súlyos esetben eltűnnek. A cöliákiás beteg szervezetében a tápanyagok felszívódása nem megfelelő, emiatt súlyos fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiány is kialakulhat. 

Ha tudnád, mennyi vitamin és ásványi anyag van benne, mindennap beiktatnád az étrendedbe. 

Vérszegénység és cöliákia összefüggései

Előfordul, hogy a betegnél vérvizsgálat igazolja a vérszegénységet, ám a táplálékkiegészítők és vaskészítmények sem tudnak megfelelően hasznosulni, és a károsodott vékonybélből felszívódni. Így a beteg a kezelés ellenére továbbra is erőtlen és fáradt, hajhullás és sápadtság jelentkezik nála. Indokolatlan vérszegénység esetén ezért gondolni kell a cöliákia lehetőségére. Ennek pontos diagnózisához először vérvizsgálattal ki kell mutatni a vérben lévő ellenanyagot, ami a betegség meglétét jelzi. 

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gluténmentes diéta kell a kezeléshez

Pozitív eredmény esetén a diagnózis megerősítéséhez az esetek nagy részében el kell végezni a vékonybél-biopsziát és a szövettani vizsgálatot is, amellyel a bélbolyhok sérülését lehet feltérképezni. A vérszegénységét csak akkor lehet eredményesen kezelni, ha először a sérült bélbolyhokat regenerálják, ez pedig csakis gluténmentes diétával lehetséges. A diétát egy életen át kell tartani. Hatására bizonyos idő elteltével a bélbolyhok regenerálódnak, a tápanyagok felszívódása is rendeződik, a vérszegénység pedig megszűnik.

Ezt is szeretjük