Melyik a leghasznosabb gabonapótlék? 8 álgabona, ami tele van vitaminnal

Bár hivatalosan nem gabonafélék, tulajdonságaikból adódóan mégis ugyanúgy használhatod őket, mint a gabonákat.

algabona
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álgabonák, vagyis a pszeudocereáliák nem a gabonafélék képviselői, dietetikusok azért említik őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert magas a keményítőtartalmuk, és a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve lehet őket használni az ételekhez. 

Aki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, már azzal nagy lépést tehet, ha hetente pár alkalommal lecseréli a valódi gabonát valamelyik álgabonafajtára. Megannyi kedvező élettani hatásaik miatt ugyanakkor némelyiket gluténérzékenység esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Egészséges álgabonák

Az álgabonák vitaminokban, szénhidrátokban és fehérjében gazdagok, ezért gyakran ajánlják vegetáriánusoknak, vegánoknak is. Emellett kiemelkedő kalcium-, kálium-, B-vitamin, foszfor-, vas-, réz-, élelmirost- és cinktartalommal bírnak, illetve segítik az emésztést. Köretként vagy salátába keverve egyaránt megállják a helyüket, ám felhasználás előtt érdemes átöblíteni. 

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk nagy előnye, hogy az IgA és IgG antitestek jelenlétét is kimutatja, így rögtön fény derülhet még a rejtett gluténérzékenységre is. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük