Támogatja az agyműködést, tele van vassal és B-vitaminokkal: ételötletek májból, hogy ne legyen unalmas

A máj megosztó étel, hiába van tele rendkívül sok, a szervezet számára fontos tápanyaggal, kiment a divatból. Ideje újra felfedezni!

Ételek májból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A belsőségek, így a máj is erőteljesen megosztó étel. A máj a maga karakteres ízével és egyedi állagával számos rajongót tudhat magáénak, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik nagy ívben elkerülnék.

A táplálékkal kapcsolatban egészségügyi aggályok is felmerültek, ez leginkább annak köszönhető, hogy a méregtelenítés legfőbb szervéről van szó. Az aggodalmakkal ellentétben azonban nem tárolja a méreganyagokat. Számos szakember gondolja úgy, hogy a máj a tápanyagokban egyik leggazdagabb étel a bolygón, és így akár a szuperélelmiszer elnevezést is kiérdemelhetné.

Ételötletek májból

A máj rendkívül jó forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12- és a B2-vitaminnak, bővelkedik vasban, rézben és kolinban is, továbbá A- és D-vitamint is tartalmaz. Jó minőségű, komplett fehérjeforrást jelent, ugyanakkor kalóriaszegényebb, mint a legtöbb húsféle. A benne található B12-vitamin, réz és kolin révén pozitív hatással van az agyműködésre. A májban lévő hem vas a vas legkönnyebben felszívódó formája.

A várandós nőknek és a köszvénnyel élőknek érdemes viszont vigyázniuk a májjal: előbbieknek a magas A-vitamin-tartalom miatt, bár a témában még további kutatások szükségesek, utóbbiaknak pedig a táplálékban lévő, a húgysav szintjét emelő purinok miatt.

házi májpástétom sokkal ízletesebb, és egészségesebb is, mint a bolti. Ízfokozók és tartósítószerek nélkül készül, és a sótartalmát is kedvedre szabályozhatod.
Fotó: Getty Images Hungary
Ebben a receptben a fűszeres csirkemáj jó kiegészítője a paradicsom és a bazsalikom. A hőkezelésen átesett paradicsom likopintartalma magasabb, mint a nyersnek, hozzájárulhat a szív- és érrendszeri panaszok megelőzéséhez is.
Fotó: Getty Images Hungary
A kapuvári böllérmáj velővel, rengeteg hagymával és a gyomorbántalmak enyhítésében is hasznos majoránnával készül.
Fotó: Getty Images Hungary
A csirkemájat almával is megbolondíthatod. Így pikánsabb lesz a fogás, és még a rosttartalma is nő, ami az egészségre nézve nem elhanyagolható szempont.
Fotó: Getty Images Hungary
A májjal töltött csirkemell valóságos fehérjebomba, ami garantáltan hosszas jóllakottságérzetet biztosít. A tekercsbe zöldségek is kerülnek, és a legjobb, ha a hús mellé is salátát tálalsz.
Fotó: Getty Images Hungary
A csilis-gyömbéres csirkemáj tejszínnel, fokhagymával és petrezselyemmel készül. Kiadós és meglehetősen kalóriadús fogás, ami a csípős íz kedvelőinek jó választás.
Fotó: Getty Images Hungary
A sütőben pirult csirkemájjal együtt sül a krumpliból és körtéből álló köret is, kevés munka van vele, de izgalmas, tartalmas és egészséges fogás.
Fotó: Getty Images Hungary
A bolti leveles tésztából készülő gombás-májas finomság gazdag fehérjében és D-vitaminban is. A töltelékbe májkrém kerül, ha házit használsz, még ízletesebb lesz a végeredmény.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük