Így jelzi a vashiányt a test: képeken mutatjuk a leggyakoribb tüneteket

A vashiány általában jól kezelhető, ismerd fel a jeleit!

fejfájás fáradtság
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vashiány és az annak következtében kialakuló vérszegénység egy gyakori hiánybetegség, ami nagyon változatos és általános tünetekkel járhat, így amellett, hogy negatívan hat az érintettek mindennapjaira, még a diagnózis felállítását is megnehezíti.

A tünetek megléte, súlyossága a vashiány mértékétől függ. A fáradtság, a fejfájás, a mellkasi szorító érzés és a légszomj mellett a bőr, a körmök és a haj állapota is árulkodó lehet, így ezekre is érdemes figyelni.

Vashiány jelei

A vashiány nők esetében a menstruáció miatt jóval gyakoribb, és várandósság esetén is előfordulhat. A hajlamosító tényezők között szerepelnek a vérveszteség, a vashiányos étkezés, valamint a felszívódási problémák, például a cöliákia is. Az állapot ritkán vezet súlyosabb szövődményekhez, de szabálytalan szívverés, aritmia kialakulhat. Terhességnél kapcsolatba hozták a koraszüléssel, csecsemőknél és gyermekeknél pedig a fejlődés zavaraival és a fokozott fertőzéshajlammal. A felnőtt nők napi vasszükséglete 18 milligramm, várandósság, terhesség során 28 milligrammra is szükség lehet. A férfiaknál az ajánlott napi bevitel 8 milligramm. Vasat be lehet vinni belsőségek és húsok fogyasztásával, de zöldségekből is, jó forrása a bab és a sötétzöld leveles zöldségek, például a spenót. A felszívódást a C-vitamin és az E-vitamin is segíti.

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük