Támogatja az agyműködést, tele van vassal és B-vitaminokkal: ételötletek májból, hogy ne legyen unalmas

A máj megosztó étel, hiába van tele rendkívül sok, a szervezet számára fontos tápanyaggal, kiment a divatból. Ideje újra felfedezni!

26883931 607160475c97d207e31b3e07e0a270a7 wm
beauty and style
Top olvasott cikkek

A belsőségek, így a máj is erőteljesen megosztó étel. A máj a maga karakteres ízével és egyedi állagával számos rajongót tudhat magáénak, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik nagy ívben elkerülnék.

A táplálékkal kapcsolatban egészségügyi aggályok is felmerültek, ez leginkább annak köszönhető, hogy a méregtelenítés legfőbb szervéről van szó. Az aggodalmakkal ellentétben azonban nem tárolja a méreganyagokat. Számos szakember gondolja úgy, hogy a máj a tápanyagokban egyik leggazdagabb étel a bolygón, és így akár a szuperélelmiszer elnevezést is kiérdemelhetné.

Ételötletek májból

A máj rendkívül jó forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12- és a B2-vitaminnak, bővelkedik vasban, rézben és kolinban is, továbbá A- és D-vitamint is tartalmaz. Jó minőségű, komplett fehérjeforrást jelent, ugyanakkor kalóriaszegényebb, mint a legtöbb húsféle. A benne található B12-vitamin, réz és kolin révén pozitív hatással van az agyműködésre. A májban lévő hem vas a vas legkönnyebben felszívódó formája.

A várandós nőknek és a köszvénnyel élőknek érdemes viszont vigyázniuk a májjal: előbbieknek a magas A-vitamin-tartalom miatt, bár a témában még további kutatások szükségesek, utóbbiaknak pedig a táplálékban lévő, a húgysav szintjét emelő purinok miatt.

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük