Tönkreteszik a bél mikrobiomját, és gyulladást okozhatnak: ezt az anyagot kerüld az ételekben
Teljesen kiiktatni nem biztos, hogy lehet, érdemes minél kevesebbet fogyasztani belőle.

Az élelmiszer-adalékanyagok között vannak, melyeket jobb kerülni, mert a mikrobiomra is károsak és gyulladást is okozhatnak a szervezetben. A legtöbb ember vásárlás közben nem szokta megnézni a különféle ételek összetevőit, annak ellenére, hogy jobb néhányat kihagyni a mindennapi étkezések során.
Káros emulgeálószerek
Az emulgeálószereknek az összefoglaló nevét mindenki hallotta már, viszont kevesebben vannak, akik tisztában vannak azzal, mit takar ez a fogalom. Ezek azok az anyagok, melyek segítségével két, alapjában véve egymással nem keveredő folyadék is képessé válik erre. Legjobb példa a víz és az olaj, melyek ha egy tálba öntöd őket, akkor jól látható módon különválnak egymástól.
Az élelmiszeriparban többféle emulgeálószert is bevetnek annak érdekében, hogy javítsák az élelmiszerek állagát, de nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban is használják ezeket az adalékanyagokat. Attól, hogy valamit emulgeálószernek hívnak, egyáltalán nem biztos, hogy káros a szervezetre, vagyis nem minden adalékanyagtól leszel beteg. Vannak azonban olyanok, melyeket a káros hatásuk miatt jobb, ha elkerülsz.

Emulgeálószer a lecitin, a xantán- és guargumik, poliszorbátok, mono- és digliceridek és a karboxi-metil-cellulóz is. Ezek közül némelyik mesterséges vegyi anyag, míg mások természetes forrásból, növényekből vagy állatokból származó anyagok.
Vannak, melyek tönkretehetik a bél mikrobiomját, ahogy erre egy kutatás rámutatott. Ilyenek a karboxi-metil-cellulóz és a poliszorbát 8. A karragénről pedig bebizonyosodott, hogy gyulladást fejthetnek ki a bél nyálkahártyáján. A megváltozott mikrobiom egyébként is hajlamosít a gyulladásokra, ami olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. A káros anyagok elvékonyítják a bél nyálkahártyáját, csökkentik a bélgát integritását, fokozzák a kórokozók mobilitását, és így könnyen gyulladáshoz vezetnek.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy bizonyos emulgeálószerek bevitele a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat. Egy kutatás ezen adalékanyagok és a szívbetegség kialakulása között talált összefüggést.
Az emulgeálószerek elkerülése a mindennapokban nehezen kivitelezhető, ha élelmiszeripari termékeket is vásárol valaki, hiszen a legtöbb csomagolt, feldolgozott étel tartalmaz ilyen adalékanyagokat. Amit megtehet viszont bárki, az ilyen típusú táplálék csökkentése a mindennapi étrendben, és törekedhetsz arra, hogy minél több teljes értékű táplálékot vigyél be a szervezetedbe.
Így fogyj le tavaszig 10 kilót – Mintaétrendet és edzéstervet is mutatunk
Könnyebb lefogyni tavaszig, ha az életmódváltásban megfelelő étrend és edzésterv is a rendelkezésre áll.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- felvágott
- adalékanyag