Gyorsan álomba merülsz, és mélyen alszol a háromszögmódszerrel: egyszerű légzőgyakorlat lefekvés előtt
A gyors és mély alvást segíti elő a háromszögmódszernek nevezett légzőgyakorlat.

legzes-elalvas-elott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyors álomba merülés és a mély, zavartalan alvás több módon elősegíthető, a megfelelő légzéstechnika is kulcsfontosságú lehet az ideális hálószobai környezet megteremtése és az életmódbeli szokások tudatosítása mellett.

A különböző alvászavarok tömegeket érintenek, a panaszok pedig változatosak lehetnek: vannak, akik nehezen merülnek álomba, mások éjjelente meg-megébrednek, felületesen alszanak, majd kialvatlanul ébrednek fel. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek az egészségre nézve: akár a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek vagy az Alzheimer-kór kockázata is jelentősen nőhet.

Az elalvást segítő háromszöglégzés

A helyes légzéstechnika elsajátítása hatékony segítséget nyújthat az elalvási nehézségekben érintettek számára, ehhez azonban türelemre, testtudatosságra is szükség van. A háromszög módszer jó megoldást jelenthet lefekvés előtt, és csak néhány perces ráfordítást igényel.

Az első lépésben csukd be a szemed, és képzelj magad elé egy háromszöget. A háromszög bal sarkából indulva vizualizáld az utadat a síkidom élén, miközben mélyen lélegezz befelé. Lassan, nyugodtan szívd be a levegőt.

A következő lépésben tartsd vissza a lélegzetedet, miközben lassan és fokozatosan a második oldalon futtatod végig a tekintetedet képzeletben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az utolsó lépés a kilégzés, eközben lassan képzeld el, és gondolatban futtasd végig a tekintetedet a háromszög harmadik élén. Közben érezd, és éld át, ahogy megnyugszol, lassul a szívverésed tempója, a légzésed zavartalanabbá válik, a tested pedig teljesen ellazul. Ismételd tetszés szerint a háromlépéses légzési ciklust, amíg jólesik.

A négyzet módszer

A négyszög módszer a fentihez hasonlóan működik, itt a fiktív négyzet jobb alsó sarokban kell indítani a tekintetet, miközben négyig számolva belélegzel. A négyzet következő oldalán végighaladva újabb négy másodpercig tartsd vissza a lélegzetet, majd a harmadik oldalon ugyanennyi ideig fújd ki a levegőt a tüdődből.

A negyedik oldalon négy számlálásig tartsd vissza a lélegzeted, miközben a tüdőd üres. Ezután vegyél egy mély levegőt, vagy kezdheted elölről a vizualizált négyszög vonalát is a légzésekkel, amíg egyre jobban megnyugszol, és az alváshoz ideális állapotba kerülsz.

Gyógynövények a nyugodt alvásért

A gyógynövényekből készült teák oldják a feszültséget, megszüntetik a stresszt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük