Gyorsan álomba merülsz, és mélyen alszol a háromszögmódszerrel: egyszerű légzőgyakorlat lefekvés előtt

A gyors és mély alvást segíti elő a háromszögmódszernek nevezett légzőgyakorlat.

legzes-elalvas-elott

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyors álomba merülés és a mély, zavartalan alvás több módon elősegíthető, a megfelelő légzéstechnika is kulcsfontosságú lehet az ideális hálószobai környezet megteremtése és az életmódbeli szokások tudatosítása mellett.

A különböző alvászavarok tömegeket érintenek, a panaszok pedig változatosak lehetnek: vannak, akik nehezen merülnek álomba, mások éjjelente meg-megébrednek, felületesen alszanak, majd kialvatlanul ébrednek fel. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek az egészségre nézve: akár a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek vagy az Alzheimer-kór kockázata is jelentősen nőhet.

Az elalvást segítő háromszöglégzés

A helyes légzéstechnika elsajátítása hatékony segítséget nyújthat az elalvási nehézségekben érintettek számára, ehhez azonban türelemre, testtudatosságra is szükség van. A háromszög módszer jó megoldást jelenthet lefekvés előtt, és csak néhány perces ráfordítást igényel.

Az első lépésben csukd be a szemed, és képzelj magad elé egy háromszöget. A háromszög bal sarkából indulva vizualizáld az utadat a síkidom élén, miközben mélyen lélegezz befelé. Lassan, nyugodtan szívd be a levegőt.

A következő lépésben tartsd vissza a lélegzetedet, miközben lassan és fokozatosan a második oldalon futtatod végig a tekintetedet képzeletben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az utolsó lépés a kilégzés, eközben lassan képzeld el, és gondolatban futtasd végig a tekintetedet a háromszög harmadik élén. Közben érezd, és éld át, ahogy megnyugszol, lassul a szívverésed tempója, a légzésed zavartalanabbá válik, a tested pedig teljesen ellazul. Ismételd tetszés szerint a háromlépéses légzési ciklust, amíg jólesik.

A négyzet módszer

A négyszög módszer a fentihez hasonlóan működik, itt a fiktív négyzet jobb alsó sarokban kell indítani a tekintetet, miközben négyig számolva belélegzel. A négyzet következő oldalán végighaladva újabb négy másodpercig tartsd vissza a lélegzetet, majd a harmadik oldalon ugyanennyi ideig fújd ki a levegőt a tüdődből.

A negyedik oldalon négy számlálásig tartsd vissza a lélegzeted, miközben a tüdőd üres. Ezután vegyél egy mély levegőt, vagy kezdheted elölről a vizualizált négyszög vonalát is a légzésekkel, amíg egyre jobban megnyugszol, és az alváshoz ideális állapotba kerülsz.

Gyógynövények a nyugodt alvásért

A gyógynövényekből készült teák oldják a feszültséget, megszüntetik a stresszt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük