Miért jó, ha meztelenül alszol? 9 nyomós egészségügyi indok, hogy vedd le a pizsamát

Nagyban növeli az alvás minőségét, viszont a mennyiségre ettől függetlenül is érdemes odafigyelned. Nőkre és férfiakra egyaránt pozitív hatással van.

Miért jó, ha meztelenül alszol? 9 nyomós egészségügyi indok, hogy vedd le a pizsamát

Nem mindenki szeret meztelenül aludni, lehet te is ezek közé az emberek közé tartozol. Ha igen, ha nem, a következő cikket talán érdekesnek találod, milyen pozitív egészségügyi hatásokat vonz magával, ha mégis így teszel. 

Még ha a végletekig nem is mész el,  a rajtad lévő ruharétegek számának csökkentésével már másnap megérezheted a pozitív hatásait, ha fedetlen bőrrel fekszel le aludni. 

Gyorsabban nyom el az álom

A biológiai órád a hőmérséklet eséséből érzi, hogy este van. Ha a testhőd picivel lentebb esik, mint amikor ruhát hordasz, szervezeted ezt jelzésnek veszi, hogy ideje aludni, így biztos nem forgolódsz hajnalig az ágyban.

Mélyebben és pihentetőbben alszol

Egy 2012-es tanulmány szerint az egyik legfontosabb tényezője a pihentető alvásnak a szoba hőmérséklete, ahol alszol. Azzal, ha meztelenül alszol, nemcsak a gyors elalvásban segítesz magadnak, de abban is hogy elérd alvásod REM-szakaszát. Ezáltal az éjszaka sokkal pihentetőbb lesz.

GettyImages-680751610
Fotó: visualspace / Getty Images Hungary

Bőröd is egészségesebb lesz

Mivel a meztelenül alvás az alvásminőségedet is javítja, így a közben történő regenerálódási folyamatok is gyorsabban történnek.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

A kialvatlanság sokszor ered feldolgozatlan stresszből és szorongásból, amiket viszont sokszor a kevés alvás okoz. Ördögi kör sejlik fel, aminek a vége súlyos depresszió is lehet. Ennek egyszerűen elejét veheted azáltal, hogy javítasz alvásminőségeden és -mennyiségeden, azáltal, hogy meztelenül alszol.

GettyImages-685132231
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary


Elejét veheted testsúlyod gyarapodásának

Egy három évig tartó kutatás, ami közel 21 ezer ember alvásszokásait és egészségügyi állapotát vizsgálta, egyértelmű kapcsolatot mutatott ki a rossz alvás és az elhízás között

Egyrészt a kialvatlanság okán kialakuló stressz és szorongás beindíthat különböző önjutalmazó pótcselekvéseket, amik segíthetnek átvészelni a napot. A napközbeni nassolás pont ilyen, a fiókos dugicsoki helyett, lehet, jobb megoldás a mély és pihentető alvás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Másrészről a meztelen alvás a vérkeringésedet és hőszabályozásodat is befolyásolhatja, ami viszont anyagcsere-folyamataidra kedvező hatással. Serkenti a test barnazsír-termelődését, ami a fehér zsírral szemben nem a kalóriák elraktározásában vállal szerepet, hanem pont ellenkezőleg, kalóriaégetéssel segíti elő a test hőszabályozását.

Nem csak a bőröd lélegezhet

A gombás fertőzéseknek is elejét lehet venni, ha néha hagyod magad levegőzni ott lent is. Vaginális egészséged megtartásának érdekében alapvetően érdemes kerülni a szoros, műszálas és/vagy nehezen szellőző alsóneműket. Ha más nem, legalább este érdemes szabadosan aludnod. 

GettyImages-1150584165
Fotó: Vonkara1 / Getty Images Hungary

A férfiaknak is érdemes meztelenül aludni

A szoros alsónadrágok, fehérneműk viselése férfiaknak sem ajánlott. Egy tanulmány, mely 695 férfi alsónemű-viselési szokásait vizsgálta, szoros összefüggést mutatott ki az alacsony spermiumszám és a szűk alsónadrágok viselése között. Azáltal, hogy a férfiak alsónemű nélkül alszanak, növelhetik spermiumkoncentrátumukat és -egészségüket, továbbá a herék alacsony hőmérsékleten tartása a spermiumtermelődést is javítja.

Önbizalom-növelés

A meztelenül töltött idő önbizalmadat is növelheti azáltal, hogy hozzájárul testképed valós és pozitív tudatosításához, ami viszont egyenes úton vezet az egészséges önszeretet megéléséhez.

GettyImages-506389784
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Párkapcsolataidra is pozitív hatással lehet

 A szabad, bőr a bőrhöz való érintkezés is lehet pozitív hatással párkapcsolataidra, és most vonatkoztass el a szextől. Ha bőrötök egymáshoz ér, rengeteg oxitocin szabadul fel mindkettőtök szervezetében, ami rendkívüli szerepet játszik a párok egymás közti kötelékének kialakításában.

Megváltozik a bőröd, ha meztelenül alszol: nézd meg, mi történik vele!

Jó hatással van a női szervekre, emellett a bőr szempontjából sem elhanyagolhatók jótékony tulajdonságai, a vérkeringés stimulálása által például frissíti és szépíti, emellett azonban a baktériumokkal szemben is természetes védőréteg alakul ki rajta a meztelenség által.

Megváltozik a bőröd, ha meztelenül alszol: nézd meg, mi történik vele!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük