10 módszer, amitől elillan a stressz: a sikeres emberek ezekre esküsznek

A stressz, feszültség forrása és ellenszere általában az életmóddal kapcsolatos.

Stressz leküzdése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kaliforniai Egyetem professzorai szerint ugyan rövid ideig tartó, kismértékű feszültségre szükség van ahhoz, hogy produktívak legyünk, az elhúzódó stressz számtalan negatív egészségügyi hatással jár. 

Mindig csodálkozva nézted, hogy tudnak kiegyensúlyozottak maradni a felelős pozícióban lévő, sikeres emberek? Nem nyugtató tabletták vagy drága relaxációs kezelések, hanem néhány egyszerű, hétköznapi trükk segítségével. 

Az érzések megfelelő kezeléséhez szükség van arra, hogy megszólaljon a vészharang, ha stresszes helyzetbe kerülsz. Tudatosan kell küzdeni a felmerülő kellemetlen, fojtogató érzet ellen, azonban az igazi kihívást az jelenti, hogy felismerd, számodra melyik technika a leghatékonyabb. Előfordulhat, hogy különböző helyzetekben más és más fog beválni. 

stressz nő ideges (2)

Adj hálát!

Azzal, ha a nap elején átgondolod, mi mindenért lehetsz hálás, idővel megtanulod értékelni azt, amid van. Kutatások szerint csökkenti a kortizol, más néven stresszhormon szintjét, ha beiktatod a napi rutinba ezt néhány percet igénylő összegzést. Ettől energikusabbnak és pozitívabbnak érezheted magad.

Mi lenne, ha…

Néha szórakoztató eljátszani a gondolattal, hogyan alakulna a sorsunk, ha máshogy történnének a dolgok. A legpozitívabb végkifejletet várva viszont nagy csalódás, ha egy kevésbé előnyös teljesül, a legrosszabbra készülve pedig eleve ok nélkül szorong az ember heteken keresztül. Felesleges stresszforrás azon rágódni, mi lenne, ha: a sikeres emberek nem a feltételezéseket és spekulációkat, hanem a tényeket veszik alapul. 

Pozitív hozzáállás

Komoly stresszforrás lehet a negatív, pesszimista hozzáállás. Tudatosan keress minden felmerülő helyzetben legalább egy, de inkább több pozitívumot, és tartsd őket észben. Ha végképp nem tudsz aktuálisan semmi olyat találni, ami jó érzéssel tölt el, gondolj olyan dologra, amit vársz, és tudod, hogy, mire bekövetkezik, már rég túl leszel a jelenlegi, szorító szituáción. Ez akár olyan apróság is lehet, mint az, hogy a nap végén megnézheted a sorozatod következő részét.

stressz nő ideges (3)

A kikapcsolódás nélkülözhetetlen

A kikapcsolódás nemcsak azt jelenti, hogy a kanapén fekve laptopozol, miközben a telefonodon pittyegnek a céges e-mailek. Kikapcsolódáskor szó szerint kapcsolj ki mindent, ami a munkádhoz köt, és egyedül vagy társaságban foglalkozz valami olyannal, ami nem a szürke hétköznapok szerves része. A sport remek stresszűző, ráadásul az egészségnek is jót tesz. Iktass be heti rendszerességgel néhány órát, vagy, ha teheted, egy teljes napot, amikor kizárólag magaddal foglalkozol, mintha nem létezne munka és stressz. 

Kevesebb kávé

A koffein köztudottan felpörget, ám az általa okozott adrenalintermelés nem mindig áldásos. Kávés befolyásoltság alatt az érzelmek irányítása nehezebb, emiatt pedig a stressz kontrollálása is megerőltetőbbé válik. 

Aludj jól!

A nem megfelelő éjszakai alvás napközbeni dekoncentráltságot eredményezhet. A figyelemhiány miatt a teljesítőképesség romlik, ami konfliktusokhoz vezethet. A stresszes helyzetek gyakorisága a kialvatlan egyéneknél jóval magasabb, ők ugyanis nem tudják kezelni megfelelően az érzelmi hullámvölgyeket, és ezzel még inkább rossz alvókká válhatnak. A pihenésre szánt idő zavartalansága elengedhetetlen a stresszmentes élethez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Pozitív énkép

Mindent megváltoztat, ha tudsz nevetni magadon, és tisztában vagy a hibáiddal, de nem hangsúlyozod azokat mások előtt, és nem éled meg tragédiaként. Ha tudod, min kellene javítanod, dolgozz a reálisan kivitelezhető előrelépésen, és minden apró sikert könyvelj el magadban ahelyett, hogy a gyengeségeiden rágódsz.

Nézz új lehetőségek után!

A sorsodat te magad alakítod, így, ha elégedetlen vagy valamivel, mérd fel a helyzeted, és változtass. Mi idézi elő a stresszt? A munkahelyi környezeted? A párkapcsolatod? Esetleg az otthonodban szorongsz? Elégedetlen vagy az alakoddal, és ez stresszel? Lehetőségek tárháza áll előtted, hogy hogyan módosítasz a jelenlegi állapotodon. 

A légzéstechnika mindenkinek segít

Ha ideges vagy, előfordulhat, hogy csak úgy kapkodod a levegőt, de a zilált, egyenetlen, felületes légzés ront az amúgy is stresszes állapoton. Az eredményes emberek koncentrálnak a légzésükre, ha feszült helyzetbe kerülnek, sőt, naponta tartanak egy pár perces relaxációt, ami alatt csak a mély be- és kilégzésre koncentrálnak. 

Ne feledd: nem vagy egyedül

Azok az emberek, akik jelentős sikereket érnek el az életben, nem egyedül saját maguknak köszönhetik, hogy befutnak. Mernek segítséget kérni, tudják, hogy mindig van kire számítani, és a nehéz feladatokat megosztják másokkal. Fontos, hogy egyedül is meg tudj oldani bizonyos helyzeteket, de ne riadj vissza attól se, ha máshoz kell fordulnod. Fogadd el a felajánlott segítséget, ettől nem lesz kevésbé értékes a munkád, viszont rengeteg stressz lekerül a válladról.  

Képek: Getty Images Hungary.

Nézd meg ezt is - Meztelen fotózás 

A meztelenség sokaknál stresszforrás. Különleges projektbe kezdett a fotós: arra volt kíváncsi, milyen lesz a mimika egy meztelen fotózás során.

Így változott az emberek arca, amikor a fotós megkérte őket, hogy vetkőzzenek meztelenre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük