Villámgyors elalvást ígér a Jacobson-féle módszer: néhány perc az egész

Pár perc alatti elalvást ígér a speciális izomrelaxációs technika.

Jacobson-féle relaxáció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az már közismert tény, hogy az alvászavar nagyon sokakat érintő probléma, ami azonban rendszeressé válva súlyos egészségügyi problémákat okozhat, így sajnos jelentősen növeli a cukorbetegség, a szív-érrendszeri zavarok vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is.

Az alvászavar ellen szerencsére számos természetes módszer bevethető. Az altató gyógyszernél sokkal biztonságosabb és egészségesebb megoldás a légzőgyakorlatok elsajátítása, az esti jóga, de a relaxációs technikák is.

Jacobson-féle alvási módszer

A Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció stresszoldó, izomlazító hatású, felkészíti a testet az elalvásra, ezáltal gyors álomba merülést ígér, mindössze néhány percet vesz igénybe. A módszert dr. Edmund Jacobson amerikai orvos dolgozta ki az 1900-as évek első felében, miután rájött, hogy a belső nyugtalanság az izmok görcseit, feszülését okozza, és az izmok tudatos ellazítása is segít nyugalmi állapotba kerülni.

Jacobson a módszernek a progresszív izomrelaxáció nevet adta, mivel tényleg semmi többről nincs szó, mint az izmok tudatos ellazításáról, ami érezhető és gyors hatással van a test működésére. 

Hogyan működik a Jacobson-módszer?

A módszer során minden egyes izomcsoportot 5 másodpercig meg kell feszíteni, majd hirtelen és akaratlagosan ellazítani - sorban haladva a lábfejtől a fejig. A gyakorlat kivitelezéséhez feküdj hanyatt teljesen kényelmesen egy matracon vagy az ágyban!

Mozgasd meg kissé a lábfejedet, a lábujjaidat is, majd feszítsd meg az izmaidat pár másodpercre, végül lazítsd el! Ezt a vádli, a comb kövesse, majd folytasd a kézfejjel, szorítsd ökölbe, és engedd el, majd a kart feszítsd! Minden feszítéskor figyeld meg az adott izmok feszültségének a fokozatait, hogy minél könnyebb legyen teljesen ellazítani őket!

A végtagok után a háti és hasi területek következnek. A feszítés és lazítás után pihenj meg pár másodpercig a nyugalmi állapotban! Tudatosítsd itt is magadban a két állapot közti különbséget!

A váll és a nyak izmai követik az előbbieket. Óvatosan húzd felfelé a válladat a fülek irányába, majd feszítsd meg picit, végül engedd el, figyelve a különbségekre! A nyakat előre, majd oldalra döntve is feszítsd, és engedd el! Az arc izmain is csináld meg a váltogatást, csukd be erősen a szemedet, húzd ki szélesre a szádat, ráncold össze a homlokod, majd minden mozdulat után lazíts - mígnem érzed a teljes relaxációt. A témában az interneten több videót is találhatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ha nem az ágyban végzed a gyakorlatot, fontos, hogy ne pattanj fel a relaxáció után! Húzd a lábakat telitalpra, nyújtózz meg a karokkal a fül mellett, majd gördülj a jobb oldaladra, stabil oldalfekvésbe! Pihenj így picit, engedd helyreállni a vérkeringést, majd a kezekre támaszkodva, lassan emelkedj fel, ahogy például az alvássegítő jóga után is.

Az alvás körülményeire is figyelj!

A relaxációs technikák nagy segítséget jelentenek, de önmagukban nem elegendők a teljes nyugalom megteremtéséhez. Az alvás előtti két-három órában nem javasolt enni, bizonyos ételek pedig egyenesen tiltólistásak, mivel emelik a vérnyomást, és rontják az alvásminőséget. A képernyők kék fénye is zavarja a bioritmust, ezért az ágyban már nem jó a telefont vagy a tévét nézni.

A jó matrac is nélkülözhetetlen kelléke a nyugodt alvásnak, továbbá a teljes sötétségre és csendre is törekedni szükséges, sőt, még az alvópóz megválasztása sem mindegy a megfelelő minőségű alvás érdekében.

Nyugtató, altató teák

Egy-egy pohár gyógytea is segít hamarabb ellazulni, és felkészülni az alvásra. Próbáld ki őket kúraszerűen, hátha elfelejtheted az altatókat!

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük