8 egészséges, házi mártogatós - Egyszerűen elkészíthetők és finomak is

Kend kenyérre őket, vagy edd friss, ropogós zöldségekkel, mindenhogy isteniek.

Egészséges házi mártogatósok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell boltba rohangálnod ahhoz, hogy tápláló és finom mártogatóst ehess.

Rengeteg olyan egészséges szósz van, amit otthon, pár perc alatt készíthetsz el. A következő nyolc krém nemcsak az egészségre van jó hatással, de még finom is. 

Nyolc egészséges házi mártogatós

A mártogatósok és a különböző krémek kiválóak az egészséges rágcsálnivalók mellé, és partiételként is megállják a helyüket. Azonban számos boltban kapható szósznak nagyon magas kalóriatartalma van a hozzáadott cukrok és más adalékanyagok miatt. Ha otthon készíted el őket, a saját ízlésedre formálhatod, és biztos lehetsz benne, hogy egészséges alapanyagokból készültek

A görög joghurt mártogatósalapként nagyon jó módja annak, hogy növeld a szósz tápanyagtartalmát. A görög joghurtok fehérjetartalma a tejfölénél is magasabb. Négy adagnyi mártogatóshoz keverj habosra egy csésze natúr görög joghurtot 1/2 teáskanál fokhagymaporral, 1/2 teáskanál hagymaporral, 1/2 teáskanál szárított kaporral, 1/2 teáskanál szárított petrezselyemmel, és ízlés szerint sózd meg.
A mézes mustár tökéletes szendvicskrémként, és nagyon jó mártogatós csirkéhez és zöldségekhez is. Ráadásul otthon pillanatok alatt tudod elkészíteni. Négy adaghoz keverj össze 2 evőkanál (6 gramm) egész mustármagot 1/4 csésze (25 gramm) őrölt mustárral, 1/2 teáskanál sóval, 1/4 csésze (60 ml) vízzel és egy evőkanál (15 ml) fehér ecettel. Fedd le, és tárold szobahőmérsékleten két napig, mielőtt elfogyasztod.
A fehér bab krémes állaga miatt tökéletes mártogatósalap. Emellett magas a növényi eredetű fehérje- és rosttartalma. Négy adag elkészítéséhez csöpögtess és öblíts le egy konzerv (körülbelül 500 gramm) fehér babot, adj hozzá egy evőkanál citromlét, egy teáskanál friss rozmaringot, 1/8 teáskanál őrölt fekete borsot, egy csésze (körülbelül 60 ml) olívaolajat, és turmixold pépesre robotgéppel.
A mogyoróvajas mártogatós tele van fehérjével, rostokkal és egészséges zsírokkal, és mindössze néhány perc alatt elkészíthető. Négy adag elkészítéséhez szükség van 130 gramm krémes mogyoróvajra, 60 gramm cukrozatlan mandulatejre és két teáskanál mézre. Végül keverd össze a hozzávalókat, és márthatod is a banánt, almát, szőlőt vagy más gyümölcsöket.
A fokhagymás avokádókrém tápláló, kiváló forrása az egyszeresen telített zsírzsavaknak, emellett E-vitamint is bőven tartalmaz. Elkészítéséhez tisztíts meg egy avokádót, vágd kockára, vágj apróra 3 gerezd fokhagymát, ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint, majd pépesítsd össze egy villával.
A Buffalo-csirkeszósz tökéletes választás partikra, vagy ha a gyermekednek szeretnél ízletes nassolnivalót. Négy adagnyi krémhez keverj össze 225 gramm görög joghurtot, 60 ml csípős szószt, 1/2 teáskanál fokhagymaport, 280 gramm apróra vágott, főtt csirkemellet és két evőkanál metélőhagymát. Edd zöldséggel, vagy kend kenyérre, mindenhogy isteni.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary
A tökalapú mártogatós köretként és egészséges desszertként is megállja a helyét. Kenheted kenyérre, vagy használhatod zöldségmártogatósnak is. A töknek magas a C-vitamin-tartalma, ami létfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. Négy adaghoz pürésíts le 480 gramm tököt, adj hozzá három evőkanál olívaolajat, 1/4 teáskanál fahéjat, 1/8 teáskanál szerecsendiót, egy teáskanál friss rozmaringot, és ízlés szerint sózd, majd turmixold simára.
A feketebab-mártogatós laktató és ízletes, emellett percek alatt elkészíthető. Gazdag fehérjében és rostokban, segít a vörösvérsejtek képződésében, és kiváló forrása a folsavnak. Tálald torillával vagy zöldségchipssel, mindenhogy nagyon finom. Négy adag elkészítéséhez moss meg és csöpögtess le 520 gramm konzerv-feketebabot, adj hozzá 250 gramm főtt kukoricát, egy közepes paprikát apró kockára vágva, két gerezd fokhagymát felaprítva, 1/2 teáskanál chiliport valamint egy teáskanál lime-lét.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

Olvass tovább! Mexikói chilis salsa házilag: tökéletes mártogatós a focimeccsekhez

A salsa szósz is lehet sokféle, készülhet sült vagy grillezett zöldségekből, jó csípősen vagy akár édeskésen is. Ezt a változatot nem kell sem főzni, sem sütni. Néhány napig hűtőben is tarthatod, de valószínű, hogy villámgyorsan elfogy. Kínálj hozzá tortillát!

Mexikói chilis salsa házilag: tökéletes mártogatós a focimeccsekhez

Dobd fel a meccsnézést házi készítésű, pikáns salsa szósszal és némi ropogtatnivalóval! Ebben nincs semmi adalékanyag.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük