4 szuperegészséges halféle, ami mérföldekkel jobb a pangáziusznál, és nincs tele szálkával sem: ezeket válaszd
A halfogyasztás fontos az egészség érdekében, de pangáziusz helyett mást válassz!

sult-hal-pisztrang
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A halételek rendkívül egészségesek, nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mely védi a szívet és serkenti a memóriát, továbbá immunerősítő, gyulladáscsökkentő, csonterősítő és rákmegelőző hatású D-vitaminban is gazdagok. Tartalmaznak még az izmok építéséért felelős fehérjét, és az idegrendszert védő B-vitaminokat is.

A szervezetre gyakorolt temérdek jótékony hatása ellenére a halfogyasztás még mindig rendkívül alacsony Magyarországon, és annak is jelentős százaléka a karácsonyi ünnepekre esik. Pedig legalább hetente jó lenne, ha tányérra kerülne valamilyen halétel. 

Az üzletek kínálata persze sok esetben kétségbeejtően szegényes, sokszor csak a Dél-Amerikából importált hekk, az afrikai harcsa, a kétes hírű, ázsiai haltelepekről pangáziusz, esetleg a feldolgozott halrudak szerepelnek a választékban, megfejelve az egészet a méregdrága lazacfilével és a konzervekkel, amelyek változatosságuk miatt már-már felüdülést jelentenek a halra vágyóknak. Érdemes viszont egy-egy halpiacon, esetleg a nagyobb piacok halrészlegén is szétnézni néhanap. 

Szürke harcsa

Az import afrikai harcsánál sokkal jobb választás a szürke harcsa, melyet haltelepeken itthon is nevelnek. Fehér húsú, könnyű, sokoldalúan használható, megtalálható benne a halakra jellemző minden fontos ásványi anyag, zsírsav és vitamin, így a csontoknak, a szívnek és az agynak is jót tesz.

Filézve is kapható, bár az ára így magasabb, mint egészben vagy szeletben, 4-5 ezer forint kilója. Isteni harcsapaprikás alapja lehet, de akár grillezett halfilé, halsaláta, rántott hal is készülhet belőle.

Fogassüllő

A balatoni süllő szerencsére ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár azokat nem a tóból halásszák, hanem a környező haltelepeken nevelik, mégis sokkal jobbak, mint a hekk vagy a tilápia. Húsa fehér, finom, könnyű a gyomornak, kellemes, nem túl karakteres ízű, és csak kissé szálkás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egészben, grillezve, roston sütve is finom. Olcsóbb a harcsánál, 2 ezer forint körüli áron érhető el az egész hal, de a nagyobb fogasok filézve is kaphatók. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a legtöbb helyen máig Kazahsztánból importált süllőt árulnak, a friss, hazai inkább kimondottan halgazdaságokban kapható.

Pisztráng

A pisztrángról sokaknak a Szalajka-völgy és Szilvásvárad juthat eszébe, ám a halféle nem csak kirándulások közben nagyon értékes. Ugyan közepesen szálkás faj, beirdalva, olajban kisütve bátran fogyasztható, a gerinc eltávolítása után maradt, átsült, puha szálkák már nem okoznak gondot.

Serpenyőben sütve, grillezve nagyon finom. Az egész hal nagyjából 2-3 ezer forint kilogrammonként, és még a nagyobb szupermarketekben is kapható, bár több helyen a hazai, jó minőségű helyett még mindig török importot forgalmaznak. Figyeld ezért a csomagolást!

Csuka

A csuka az előbbieknél megosztóbb halféle, markáns halízű, amiért inkább a halak rajongói szeretik, de jó minőségű, fehér húsú, ízletes. Közepesen szálkás, de filézve is kapható. Az egész hal ára 2-3 ezer forint, a filézett valamivel több, 4 ezer forint körüli. Paprikás lisztbe forgatva egészben, olajban vagy tepsiben sütve isteni.

Húsételek: egyél ritkábban, de jó minőségűt!

A húsételek között is lehet sokkal változatosabbakat és egészségesebbeket találni, mint az unásig ismételt, egyszerű csirkemell.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük