Rákellenes és immunerősítő E-vitamin: 10 növényi olaj, aminek minden konyhában ott a helye

A hidegen sajtolt olajok a legjobb forrásai a fontos vitaminnak.

E-vitaminban gazdag növényi olajok

Az E-vitamin a szervezet legfontosabb élettani funkcióiban vesz részt, segít a szív és az érrendszer egészséges működésében, szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt, erősíti az immunrendszert, antioxidáns, sejtvédő hatása révén pedig egyes kutatások a rákmegelőzésben is fontos szerepet tulajdonítanak neki.

Bár az E-vitamin tabletta formájában is pótolható a szervezetben, az értékes természetes források száma is jelentős. A vitaminból a hivatalosan ajánlott napi bevitel 10 milligramm - hiánya az immunrendszer és az izomzat gyengüléséhez vezet, de az idegekre is negatívan hat.

Az E-vitamin forrásai

Zsírban oldódó vitamin, mégis nagyon nehéz túladagolni, hamar kiürül a szervezetből. Egyes betegségek, így a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák vagy a pajzsmirigy-túlműködés esetén kell jobban figyelni, ám még így is csak hosszú távú, sokszoros túladagolása okozhat fejfájást, izomgyengeséget vagy emésztési zavarokat.

Természetes forrásokból pótolva viszont nem történhet baj: erre kiválóan alkalmasak a hidegen sajtolt növényi olajok. A technológia azért fontos, mert így a magok értékes vitaminjai és esszenciális zsírsavai megmaradnak az olajban, a hidrogénezett változathoz képest pedig készítésükhöz vegyszereket és hőt sem használnak.

Az olajok között a legmagasabb E-vitamin-tartalmú a búzacsíraolaj, ezért a főzés mellett táplálékkiegészítőként is hasznos: deciliterenként 150 milligrammot tartalmaz belőle.
Az európai mogyoróból készült olaj igazi E-vitamin-bomba: deciliterenként 47,2 milligrammot tartalmaz. Ázsiai ételekhez is jól illik, de párolt zöldségekre, salátára is csorgatható.
A tökmagolaj kiérdemelte a zöld arany elnevezést: tele van hasznos tápanyagokkal. E-vitaminból deciliterenként 41,1 milligrammot tartalmaz. Saláták, krémlevesek finom kísérője.
A napraforgóolaj is tele van E-vitaminnal, ha hidegen sajtolt formában veszi az ember: ez deciliterenként 41,1 milligrammot tartalmaz. A főzés mellett így salátákra öntve is finom.
Egy deciliter avokádóolaj 31,9 milligramm E-vitamint tartalmaz. Sütéshez, főzéshez, de öntetekhez is használható, sőt, a bőrre kenve is szépítő hatással bír.
A szőlőmagolaj deciliterenként 28,8 milligramm E-vitamint tartalmaz. Salátákba kiváló, de magas égéspontja miatt akár sütésre is alkalmas.
A repceolaj hidegen sajtolva értékes a szervezet számára, E-vitaminból 17,5 milligrammot tartalmaz deciliterenként. Sütésre, de saláták, tészták ízesítésére is alkalmas.
A hidegen sajtolt, szűz olívaolaj finom íze miatt saláták, szószok alapanyaga lehet, de süteményekbe és tésztákra is kiváló. Decinként 14,4 milligramm E-vitamint tartalmaz.
A kendermagolajat természetes csodaszerként emlegetik. Tele van vitaminnal, E-vitaminból 15,4 milligrammot tartalmaz decinként, és ásványi anyagokban is gazdag. Salátákra, pirítósra, zöldségekre is jó.
A lenmagolaj E-vitamin-tartalma deciliterenként 9 milligramm, de omega-3-tartalma is hasznossá teszi, és az emésztésnek is jó. Finom íze miatt levesekhez, szószokhoz, salátákhoz ajánlott.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük