Gátolja az elhízást és a puffadást, természetes vértisztító: 8 isteni étel medvehagymából

Márciusban már kezdetét veszi a medvehagymaszezon, a vadon termő növényből ínycsiklandó, fogyókúrás ételeket lehet varázsolni.

Diétás medvehagymás ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A medvehagyma, Allium ursinum L., felhasználása több évszázados múltra tekint vissza, a népgyógyászatban is alkalmazták. A neve egy régi mendemondából eredeztethető, miszerint a medvék téli álmukból felkelve fogyasztják el, hogy méregtelenítsék a szervezetüket, és visszanyerjék az erejüket.

De nem csak medvehagymaként, hanem vadhagymaként is szokás emlegetni, hiszen az erdőkben terem. Szezonja idején, ami márciustól akár június elejéig is eltarthat, szüretelik, ám összetéveszthető a mérgező gyöngyvirág, Convallaria majalis, az őszi kikerics, Colchicum autumnale, vagy a fehér zászpa, Veratrum album, hajtásaival, így aki bizonytalan, az inkább a boltokban, zöldségeseknél kapható verziót válassza.

A medvehagyma hatása

Ahogy mindenféle gyógynövénynél, úgy a medvehagymánál is korlátozzák a leszedhető mennyiséget, ez pedig 2 kilogramm, a természetvédelmi területeken pedig egyenesen tilos gyűjteni. A mérgező hasonmásaitól elsődlegesen jellegzetes hagymaillata különbözteti meg, emellett csillag alakú virágzatáról és keskeny leveleiről lehet felismerni.

GettyImages-1223164731

Nem csak zamatos fűszernövény, hanem számos jótékony hatása is ismert. Csökkenti a vérnyomást és az LDL-koleszterin-szintet, cserébe növeli a HDL-vérzsír-szintet, klorofilltartalma miatt igazi vértisztítóként működik, és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Mindemellett rostban gazdag, remek antioxidáns-forrás, kiemelkedő a fenol- és az esszenciáliszsír-tartalma, és antimikrobiális hatása is támogatja az egészséget, beindítja a fogyási folyamatokat - mutatunk pár ételt, amit érdemes kipróbálni.

A medvehagyma vírusellenes növényi fehérjetartalma miatt támogatja az emésztést, egyes tápanyagai úgy működnek, mit a prebiotikumok, előidézve ezzel a bélflóra egészségét és a fogyást is. Akár reggeli gyanánt is fogyaszthatod omlettbe sütve.
A medvehagymás zöldborsókrém igazi ínyenc fogás, 1-2 vékonyra szelt teljes kiőrlésű kenyérre kenve tápláló tízórait vagy uzsonnát készíthetsz. Rosttartalma serkenti az emésztést, és hosszan tartó teltségérzetet okoz.
A medvehagyma kitűnő levesalapanyag is, krémlevest főzhetsz a felhasználásával. A tápanyagban gazdag fogás helyreteszi a mikrobiomot is, enyhíti a puffadásos tüneteket.
A karalábéfőzelékbe is remekül passzol feltétként a medvehagyma, a laktató fogás egytálételként is megállja a helyét. Értékes fehérjével, antioxidánsokkal és vitamintartalmával energetizálja a szervezetet.
A roppanós medvehagymás-tojásos reteksaláta vagy medvehagymás tojássaláta bőséges fehérjetartalmával segíti az izmok működését, fejlődését. A medvehagyma erős vízhajtó tulajdonságokkal is bír, megszabadít a felgyülemlett folyadéktól.
Salátákba is nagyszerű választás a medvehagyma, aminek levelei akár nyersen is fogyaszthatóak. A laktató bulgursaláta lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így sokáig energiával látja el a szervezetet anélkül, hogy megemelné a vércukorszintet.
A különleges medvehagymás bruschetta csak néhány alapanyagból készül, akár vacsorára, vagy reggelire is kiváló fogás. A növényben lévő adenozin - cukormolekulákból álló szerves vegyület - és ízéért felelős ajoén - kéntartalmú vegyület - javítja a koleszterin-anyagcserét.
Medvehagymából egy órán belül még különleges ízvilágú gnocchit is létrehozhatsz. A házi gnocchiban jóval kevesebb a rejtett kalória is, mint a bolti verzióban.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Ács Bori és Pataki-Szabó Fruzsina / Sóbors, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük