Így játszik az ember agyával a cukor: szorongást, depressziót okozhat a túlzott fogyasztása
Pánikrohamhoz hasonló elvonási tüneteket produkál.
Arról, hogy a cukor mit okoz a testben, sok szó esik, hiszen minden fogyókúra egyik alapja, hogy el kell hagyni a finomított cukrot. Ez az egyszerű szénhidrát megdobja a vércukorszintet, zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet, és hosszútávon hozzájárulhat a diabétesz és a szívbetegség kialakulásához. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mit csinál a cukor az aggyal.
A nagy mennyiségű cukorfogyasztás fokozhatja az aggodalom, idegesség, feszültség érzését, és ezáltal okozhat szorongásos, depressziós tüneteket, melyek ronthatnak a már kialakult szorongás vagy depresszió állapotán.
Miért van ennyi baj a cukorral?
Amikor cukrot eszik az ember, a teste inzulint bocsát ki, hogy segítsen feldolgozni a felesleges glükózt, és stabilizálja a vércukorszintet. Vagyis többletmunkát végez a szervezet, hogy visszatérhessen az eredeti állapotába. A cukor ráadásul hamar kiürülő energia, szóval nem sokkal a fogyasztása után a vércukorszint leesik, ez a hullámvasút pedig kimeríti a szervezetet. Ha valaki már amúgy is szorongással, depresszióval küzd, akkor jól ismerheti ezeket a tüneteket. Nos, a cukor csak fokozza őket.
Ráadásul patkányokon végzett kísérletek bizonyították, hogy a cukor csökkenti a test stressztűrő képességét. Igaz, embereken végzett kísérletekre még nem került sor, de az eddigi eredmények alapján egyértelműnek látszik az összefüggés a cukorfogyasztás és a szorongás között.
Nem meglepő ezek után, hogy a nagymértékű cukorfogyasztás rizikófaktornak számít a depresszió kialakulásának esetében, ugyanis egyes vegyületek egyensúlyhiányához vezethet az agyban, ami pedig hosszútávon növeli a mentális betegségek kialakulásának valószínűségét. Egy 2017-es kutatás azt találta, hogy azok a férfiak, akik naponta 67 grammnál több cukrot fogyasztottak, 23%-kal nagyobb valószínűséggel lettek depressziósak öt éven belül.
Leszokni a cukorról
Azonban abbahagyni sem olyan egyszerű a cukorfogyasztást, mert a hirtelen leállás elvonási tüneteket okozhat, akárcsak a drogok esetében. Az elvonási tünetek pedig szorongás, idegesség, zavartság, kimerültség formájában jelentkezhetnek, utánozzák a pánikroham érzését. Ha pedig az ember már különben is krónikus szorongással küzd, az elvonási tünetek fokozhatják a betegségét, ezért az orvosok azt javasolják, hogy ők lassan, fokozatosan tegyék le a cukrot.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Emésztéssel kapcsolatos mítoszok
Az, hogy a cukor függőséget okoz, nem mítosz, hiszen kutatások igazolják, ellenben számos olyan emésztéssel kapcsolatos tévhit kering, melyre nincsen semmi bizonyíték, vagy, amely csak féligazságokat tartalmaz. Ezekből gyűjtöttük össze az emésztéssel kapcsolatosakat.
8 emésztéssel kapcsolatos mítosz, ami nem segít a fogyásban: egyik sem igaz, mégis elhiszik őket
Nézegess képeket!
ElolvasomA képek forrása: Getty Images.
- fogyókúra
- fogyókúrás tippek
- fogyasztó praktikák
- cukor
- szorongás
- mentális zavar
- egészséges étkezés
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- fogyókúra
- szénhidrát