Így játszik az ember agyával a cukor: szorongást, depressziót okozhat a túlzott fogyasztása

Pánikrohamhoz hasonló elvonási tüneteket produkál.

cukor-szorongas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Arról, hogy a cukor mit okoz a testben, sok szó esik, hiszen minden fogyókúra egyik alapja, hogy el kell hagyni a finomított cukrot. Ez az egyszerű szénhidrát megdobja a vércukorszintet, zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet, és hosszútávon hozzájárulhat a diabétesz és a szívbetegség kialakulásához. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mit csinál a cukor az aggyal.

A nagy mennyiségű cukorfogyasztás fokozhatja az aggodalom, idegesség, feszültség érzését, és ezáltal okozhat szorongásos, depressziós tüneteket, melyek ronthatnak a már kialakult szorongás vagy depresszió állapotán.

Miért van ennyi baj a cukorral?

Amikor cukrot eszik az ember, a teste inzulint bocsát ki, hogy segítsen feldolgozni a felesleges glükózt, és stabilizálja a vércukorszintet. Vagyis többletmunkát végez a szervezet, hogy visszatérhessen az eredeti állapotába. A cukor ráadásul hamar kiürülő energia, szóval nem sokkal a fogyasztása után a vércukorszint leesik, ez a hullámvasút pedig kimeríti a szervezetet. Ha valaki már amúgy is szorongással, depresszióval küzd, akkor jól ismerheti ezeket a tüneteket. Nos, a cukor csak fokozza őket.

kave-csoki-edesseg-cukor

Ráadásul patkányokon végzett kísérletek bizonyították, hogy a cukor csökkenti a test stressztűrő képességét. Igaz, embereken végzett kísérletekre még nem került sor, de az eddigi eredmények alapján egyértelműnek látszik az összefüggés a cukorfogyasztás és a szorongás között.

Nem meglepő ezek után, hogy a nagymértékű cukorfogyasztás rizikófaktornak számít a depresszió kialakulásának esetében, ugyanis egyes vegyületek egyensúlyhiányához vezethet az agyban, ami pedig hosszútávon növeli a mentális betegségek kialakulásának valószínűségét. Egy 2017-es kutatás azt találta, hogy azok a férfiak, akik naponta 67 grammnál több cukrot fogyasztottak, 23%-kal nagyobb valószínűséggel lettek depressziósak öt éven belül.

Leszokni a cukorról

Azonban abbahagyni sem olyan egyszerű a cukorfogyasztást, mert a hirtelen leállás elvonási tüneteket okozhat, akárcsak a drogok esetében. Az elvonási tünetek pedig szorongás, idegesség, zavartság, kimerültség formájában jelentkezhetnek, utánozzák a pánikroham érzését. Ha pedig az ember már különben is krónikus szorongással küzd, az elvonási tünetek fokozhatják a betegségét, ezért az orvosok azt javasolják, hogy ők lassan, fokozatosan tegyék le a cukrot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emésztéssel kapcsolatos mítoszok

Az, hogy a cukor függőséget okoz, nem mítosz, hiszen kutatások igazolják, ellenben számos olyan emésztéssel kapcsolatos tévhit kering, melyre nincsen semmi bizonyíték, vagy, amely csak féligazságokat tartalmaz. Ezekből gyűjtöttük össze az emésztéssel kapcsolatosakat.

8 emésztéssel kapcsolatos mítosz, ami nem segít a fogyásban: egyik sem igaz, mégis elhiszik őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük