Lehet ártalmas a zöldségfogyasztás? Hiába egészségesek, esetenként száműzni kell őket az étrendből

Bizonyos betegségek esetén vannak olyan zöldségek, amiket érdemes kerülni.

Ártalmas zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt hihetnénk, hogy a vitamindús, rostban gazdag zöldségek soha semmi kárt nem okozhatnak az egészségünkben. De ez sajnos tévedés.

Vannak olyan betegségek, amik esetén bizonyos zöldségek inkább kárt okoznak, mint segítenének. Felerősödhetnek a nem kívánt tünetek, rosszabbodhat a betegek állapota. Érdemes tisztában lenni azzal, melyek azok a zöldségek, amikkel csínján kell bánni.

Ártalmas is lehet egy-egy zöldség

A rostdús zöldségben gazdag étrend ugyan védi a szívünket és a kutatások szerint csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát is, de bizonyos egészségügyi állapotok fennállása esetén egyes zöldségeket sajnos ki kell hagyni a mindennapi menüből.

A dietetikusok és a szakorvosok azt ajánlják, reflux fennállásakor érdemes kerülni a paradicsomfogyasztást, mivel savassága miatt a citrusfélékhez hasonlóan gyomorégést okozhat. Gyomorsav-problémák esetén érdemes két-három hétig kizárni az étrendből: ha érezhető állapotjavulás történik, a paradicsomot hosszú távon sem szabad erőltetni.

paradicsom, ártalmas zöldség

Annak, aki vérhígítót szed, kerülendők a magas K-vitamin tartalmú zöldségek, ugyanis képesek a gyógyszer hatékonyságát csökkenteni. Figyelni kell a zöldségfogyasztási szokásokat, és érdemes megpróbálni mindennap ugyanannyit enni. Magas K-vitamin-tartalommal rendelkezik a spenót, a kelkáposzta, a mángold vagy a fehérrépa zöldje - csak óvatosan velük a vérhígító mellett!

Vesekövesség: tiltólistán a leveles zöldségek

A vesekövesedés sajnos esetenként visszatérő probléma is lehet. A kalcium-oxalát típusú vesekövesség az egyik leggyakoribb, ezért az oxaláttartalmú táplálékok fogyasztását - mint a rebarbara, a spenót vagy a sóska - kell csökkenteni.

Köszvény esetén pedig a húsok mellett óvatosan kell bánni a spárgával is, mivel olyan purintesteket tartalmaz, amiktől a húgysav szintje ugyancsak megnövekedhet, ami pedig felerősíti a köszvény tüneteit.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Allergia esetén sem szabad mindent: az articsóka provokálni tudja azon emberek szervezetét, akik érzékenyek a parlagfűre. A latexérzékeny emberekre pedig az avokádó lehet ilyen hatással. Aszpirinallergia esetén a retek sem tesz jót, mert hasonló alkotóelemmel rendelkezik, mint a gyógyszer fő alapanyaga.

Puffasztó hatású zöldségek

Gyomor- vagy bélgyulladás alatt sem jó bármi. Többek között a Crohn-betegség esetén hívhatja fel az orvos a figyelmet a káposztafélék vagy a hüvelyesek fogyasztásának csökkentésére. Ezek a zöldségek olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amik elősegítik a gázképződést, ez a panasz pedig ront a betegségben érintettek állapotán.

Ha próbálsz ügyelni a súlyodra, legyél kritikus a padlizsánalapú ételekkel! Olajban kisütve ugyanis négyszer annyi zsírt tartalmaz, mint a sült krumpli. Próbáld inkább olaj nélkül, sütőben sütni vagy párolni, úgy nem jelenthet gondot!

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a goitrogéntartalmú élelmiszereket kell kerülni, mivel befolyásolják a pajzsmirigy működését, illetve a jód felszívódását gátolják. Ilyen többek között a retek, a kelbimbó, a káposzta vagy a szója.

8 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

Vajon a nyers vagy a főtt zöldség egészségesebb? Ez a kérdés gyakori vita a zöldségrajongók körében: sokak szerint a nyers zöldség egyértelműen egészségesebb. Ez azonban nem minden esetben igaz.

8 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük