Lehet ártalmas a zöldségfogyasztás? Hiába egészségesek, esetenként száműzni kell őket az étrendből
Bizonyos betegségek esetén vannak olyan zöldségek, amiket érdemes kerülni.

egészségre ártalmas zöldségek
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Arcszérum kávézaccból és avokádómagból? Újrahasznosítás már a szépségápolásban is »

Mellélőtt szettjével a gyönyörű színésznő: mi történt Chloë Moretz stílusérzékével? »

A magyaros csipkével is lehet újat mutatni: elbűvölő esküvői ruhák 2020-ra, magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Azt hihetnénk, hogy a vitamindús, rostban gazdag zöldségek soha semmi kárt nem okozhatnak az egészségünkben. De ez sajnos tévedés.

Vannak olyan betegségek, amik esetén bizonyos zöldségek inkább kárt okoznak, mint segítenének. Felerősödhetnek a nem kívánt tünetek, rosszabbodhat a betegek állapota. Érdemes tisztában lenni azzal, melyek azok a zöldségek, amikkel csínján kell bánni.

Ártalmas is lehet egy-egy zöldség

A rostdús zöldségben gazdag étrend ugyan védi a szívünket és a kutatások szerint csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát is, de bizonyos egészségügyi állapotok fennállása esetén egyes zöldségeket sajnos ki kell hagyni a mindennapi menüből.

A dietetikusok és a szakorvosok azt ajánlják, reflux fennállásakor érdemes kerülni a paradicsomfogyasztást, mivel savassága miatt a citrusfélékhez hasonlóan gyomorégést okozhat. Gyomorsav-problémák esetén érdemes két-három hétig kizárni az étrendből: ha érezhető állapotjavulás történik, a paradicsomot hosszú távon sem szabad erőltetni.

paradicsom, ártalmas zöldség

Annak, aki vérhígítót szed, kerülendők a magas K-vitamin tartalmú zöldségek, ugyanis képesek a gyógyszer hatékonyságát csökkenteni. Figyelni kell a zöldségfogyasztási szokásokat, és érdemes megpróbálni mindennap ugyanannyit enni. Magas K-vitamin-tartalommal rendelkezik a spenót, a kelkáposzta, a mángold vagy a fehérrépa zöldje - csak óvatosan velük a vérhígító mellett!

Vesekövesség: tiltólistán a leveles zöldségek

A vesekövesedés sajnos esetenként visszatérő probléma is lehet. A kalcium-oxalát típusú vesekövesség az egyik leggyakoribb, ezért az oxaláttartalmú táplálékok fogyasztását - mint a rebarbara, a spenót vagy a sóska - kell csökkenteni.

Köszvény esetén pedig a húsok mellett óvatosan kell bánni a spárgával is, mivel olyan purintesteket tartalmaz, amiktől a húgysav szintje ugyancsak megnövekedhet, ami pedig felerősíti a köszvény tüneteit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergia esetén sem szabad mindent: az articsóka provokálni tudja azon emberek szervezetét, akik érzékenyek a parlagfűre. A latexérzékeny emberekre pedig az avokádó lehet ilyen hatással. Aszpirinallergia esetén a retek sem tesz jót, mert hasonló alkotóelemmel rendelkezik, mint a gyógyszer fő alapanyaga.

Puffasztó hatású zöldségek

Gyomor- vagy bélgyulladás alatt sem jó bármi. Többek között a Crohn-betegség esetén hívhatja fel az orvos a figyelmet a káposztafélék vagy a hüvelyesek fogyasztásának csökkentésére. Ezek a zöldségek olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amik elősegítik a gázképződést, ez a panasz pedig ront a betegségben érintettek állapotán.

Ha próbálsz ügyelni a súlyodra, legyél kritikus a padlizsánalapú ételekkel! Olajban kisütve ugyanis négyszer annyi zsírt tartalmaz, mint a sült krumpli. Próbáld inkább olaj nélkül, sütőben sütni vagy párolni, úgy nem jelenthet gondot!

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a goitrogéntartalmú élelmiszereket kell kerülni, mivel befolyásolják a pajzsmirigy működését, illetve a jód felszívódását gátolják. Ilyen többek között a retek, a kelbimbó, a káposzta vagy a szója.

8 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

Vajon a nyers vagy a főtt zöldség egészségesebb? Ez a kérdés gyakori vita a zöldségrajongók körében: sokak szerint a nyers zöldség egyértelműen egészségesebb. Ez azonban nem minden esetben igaz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük