Még a szívroham kockázatát is növeli a hiánya: 10 étel, amivel pótolhatod a folsavat

A folsav jótékony hatása akkor érvényesül igazán, ha természetes úton viszed be a szervezetedbe.

Folsav pótlása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A folsav létfontosságú vitamin a szervezet számára, melynek jelentős szerepe van a sejtek anyagcseréjében, a fehérvérsejtek, a vörösvérsejtek és a vérlemezkék képzésében, de a bélrendszer, valamint a szív megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen.

A B9-vitaminként is ismert folsav nem csupán tabletta formájában pótolható. Neve a latin folium, azaz levél szóból ered, ennek oka, hogy az anyag legfontosabb forrásai a leveles zöldségek. Táplálkozással tehát a vitaminszükséglet fedezhető, bár a megfelelő felszívódáshoz B12-vitamin is szükséges.

Folsav pótlása

A hivatalosan ajánlott napi bevitel folsavból 200 mikrogramm, természetes forrásból nagyon nehéz túladagolni, vashiány esetén pedig még magasabb a szükséglet. A terhesség korai szakaszában többre nő a napi ajánlott folsavbevitel, mivel ez a vitamin felel a sejtosztódásért, a magzat növekedéséért, egészséges gerincéért és az abban lévő velőcső záródásáért.

A folsav hiánya vérszegénységhez, alacsony fehérvérsejtszámhoz, magas vörösvértestszámhoz vezethet, ami fokozza a vérrögösödés kockázatát is. Hiánytünet lehet még az álmatlanság, az ingerlékenység, a fejfájás, az étvágytalanság és az idegrendszeri zavar is.

A leveles zöldségek közül a legjobb folsavforrás a spenót, 100 grammonként 131 mikrogrammot tartalmaz. A vízben oldódó vitamin egy része elvész főzéskor, de egy tál spenóttal jól pótolható a szükséges folsav.
Fotó: Getty Images Hungary
Kitűnő folsavforrás a baromfi-, a sertés- vagy a marhamáj, 600-1000 mikrogrammjukból bőven marad sütés után is. Ráadásul ezek mindegyike tele van A-, B-vitaminokkal, vassal, szelénnel is.
Fotó: karamba70 / Getty Images Hungary
A hüvelyesek, különösen a lencse folsavtartalma kiemelkedő, csaknem 200 mikrogrammot tartalmaz 100 grammonként.
Fotó: kvkirillov / Getty Images Hungary
A búzacsírában rengeteg vitamin van, akár 170 mikrogramm is lehet benne 100 grammonként. A csírákkal salátákat dúsíthatsz, de reggeli mellé is eheted.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary
A csicseriborsó folsavtartalma is kiemelkedő, 130 mikrogrammot tartalmaz 100 grammja. Egy hummusz ásványi anyagokkal, így káliummal, magnéziummal is feltölti a szervezetedet.
Fotó: picalotta / Getty Images Hungary
A spárgában is sok a folsav, 100 grammonként 110-120 mikrogrammot is tartalmaz, még főzve is nagyon értékes a szervezet számára.
Fotó: dulezidar / Getty Images Hungary
Gyümölcsök közül a papaja a legjobb folsavpótló: egy közepes méretű gyümölcs 115 mikrogrammot tartalmaz. A gyümölcs papainenzim-tartalma az emésztést is segíti.
Fotó: PauloVilela / Getty Images Hungary
A brokkoli 100 grammonként 100 mikrogrammot tartalmaz folsavból, ami miatt vitamindús ebéd készülhet belőle.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
100 gramm avokádó akár 81 mikrogramm folsavat is tartalmazhat. Az egészséges zsírsavak forrásaként is ismert növényből akár egy fűszeres szendvicskrém is készülhet.
Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary
Egy közepes méretű narancs 40-50 mikrogramm folsavat tartalmaz, ezért a gyümölcssalátákból és a turmixokból ilyenkor sem szabad kihagyni a citrusféléket.
Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary
Ezt is szeretjük