Télen különösen fontos, hogy az ember az egészséges életmóddal is támogassa a szervezetét, hogy az hatékonyabban tudjon fellépni a különböző vírusok ellen. Sajnos pont ilyenkor jut kevesebb az immunerősítő D-vitamin képződéséhez szükséges napfényből, a szabadban, friss levegőn eltöltött órák száma is jócskán lecsökken, és a friss, változatos, tápláló zöldségek hiánya is fájó.
A zöldségeket nem pótolják, de nagyon egészségesek a zsenge csírák, amiket bárki könnyűszerrel felnevelhet a konyhapulton néhány nap alatt, minimális odafigyeléssel. Lépésről lépésre mutatjuk, hogy mire lesz szükséged az egyszerű folyamathoz.
Csíráztatás lépésről lépésre
A csíráztatásban az a jó, hogy nemcsak pikáns ízű, friss zöldeket biztosít télvíz idején is, hanem a nevelgetés, a termesztés örömét is nyújtja kicsiben. Gyerekekkel például különösen izgalmas lehet nézni, ahogy a magok a gondoskodásotoknak hála fejlődésnek indulnak, levélkéket növesztenek, a végtermék pedig ehető és finom lesz. Ahhoz is adunk tippeket, hogy hogyan fogyaszthatjátok el az egészséges növénykezdeményeket.

Az otthoni csíráztatáshoz többféle eszköz kapható, a két klasszikus a képen látható többszintes, kerek alkalmatosság, valamint a dönthető, szűrős tetővel ellátott üveg. A kerek előnye, hogy egyszerre nagyobb mennyiség készítésére, különböző magok együttes csíráztatására is alkalmas.
Fotó: Járfás Eszter

Ha elsőre még nem szeretnél beruházni semmi új eszközre, a legtöbb háztartásban megtalálható dolgokkal, befőttesüveggel, valamint a tetejére gumizott steril gézlappal is próbálkozhatsz. Fontos, hogy az üveget döntve tárold, hogy kifolyhasson belőle a felesleges víz.
Fotó: Járfás Eszter

Érdemes próbálkozni a különféle magokkal is, vannak közöttük egészen csípősek, a képen retekmag látható, az abból készülő csíra is kifejezetten pikáns. A kerek tál egyik tartójába 2 evőkanál magot szórtunk, az alsó rekeszbe egy kevés víz kerül. Vannak magok, amiket érdemes beáztatni egy éjszakára, ezt általában a csomagolás jelzi.
Fotó: Járfás Eszter

A magokkal teli eszközt világos, de nem közvetlen napsütésnek kitett helyen érdemes tárolni, mi egy tányérral le is szoktuk fedni. A magokat reggel és este át kell mosni, és az alattuk lévő vizet is ajánlott frissíteni. A fejlődés már az első nap látványos lehet. Sokan megijednek, ha finom kis fehér szőröket látnak a csírakezdeményeken, ez viszont általában nem penész, hanem gyökérszőr.
Fotó: Járfás Eszter

A külső körülményektől és a magtól függ, hogy mikor készülnek el a kis csírák, de az egyéni ízlés is szerepet játszik benne, hogy ki mikor gyűjti be őket. A legjobb frissen elfogyasztani a zöldeket, néhány napig viszont lezárt dobozban a hűtőben is eltarthatók. Gyanús elváltozások, furcsa szag esetén már meg kell válni tőlük.
Fotó: Járfás Eszter

A kész csírákat hozzákeverheted salátához, de a szendvicset is feldobhatod velük. A karakteres ízű kis növénykezdemények rostokban és antioxidáns hatású vegyületekben gazdag táplálékok, támogatják az emésztést, és jó hatást fejtenek ki a koleszterinszintre nézve is.
Fotó: alvarez / Getty Images Hungary

Diétásabb, egészséges ebédnek is beillik, ha például teljes kiőrlésű tortillatekercsbe halmozol zöldségeket, csírákat és füstölt tofut, utóbbi a fehérjebevitelről gondoskodik. Ha tartalmasabb fogásra vágysz, kend meg a lapot humusszal. A tofut grillezett csirkemellcsíkokra is cserélheted.
Fotó: Getty Images Hungary

A hűvös időben különösen jólesnek a melengető, fűszeres krémlevesek. A levesbetét sokféle lehet, a pirított magokon túl a csírák is izgalmasabbá és tartalmasabbá teszik az ételt.
Fotó: Alena Gusakova / 500px / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)