Bőrbarát házi ökomosószer gyorsan, olcsón: 70 forintból megvan literje

A környezetbarát mosószer olcsón elkészíthető házilag.

mosas-teregetes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy környezettudatos háztartásban az ember a hagyományos mosószerek helyett is próbál vegyszermentes, könnyen lebomló alternatívát keresni, mely minél kevesebb hulladékkal jár. Kényelmes megoldást jelenthetnek a hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező ökomosószerek, amelyek azonban sokszor borsos áron kaphatók.

Környezetkímélő és bőrbarát alternatíva a mosódió, valamint a hozzá hasonlóan magas szaponintartalmú vadgesztenye alkalmazása, de házilag akár mosógél is előállítható gyorsan, egyszerűen, nagy mennyiségben és olcsón.

Környezetbarát mosószer házilag

A vegyszermentes mosószerhez mindössze néhány alapanyagra van szükség: 100 gramm mosószappanra, 50 gramm mosószódára, 5 liter csapvízre és tetszés szerinti illóolajokra, teafaolajra, illetve opcionálisan 2-3 darab vadgesztenyére.

A szappanból válassz környezetkímélő, könnyen lebomló változatot, még így is nagyjából 300 forintból kijön a szükséges mennyiség! A mosószóda félkilónként 300 forint körül van, a teafaolaj és az illóolajak márkától és kiszereléstől függően változó árúak, de csak 10-15 csepp kell belőlük.

A mosószappant reszeld le nagyobb lyukú reszelőn, közben tedd fel a vizet melegedni. Ha már meleg, de nem forró, vedd le alacsony fokozatra. Keverd el alaposan a vízben a szappanreszeléket, az egyenletes feloldódáshoz habverőt vagy botmixert is használhatsz. Öntsd hozzá a mosószódát, majd elegyítsd ismét az egészet.

Ha gesztenyével még hatékonyabbá tennéd a mosószert, egy külön edényben forrald fel 2-3 deciliter vízben a meghámozott termés pár darabra vágott belsejét. Szűrd le, és öntsd a mosószerhez a gesztenyés levet, ettől kissé sárgásabb színt kap a keverék. Ha nincs otthon gesztenyéd, ez ki is hagyható a receptből.

Miután a szer géles állagot kapott, szükség esetén még bátran hígíthatod picit csapvízzel. Tegyél bele 10-15 csepp fertőtlenítő hatású teafaolajat és 10 csepp tetszés szerinti illóolajat, akár levendulát, borsmentát vagy narancsot! Keverd jól össze, majd vedd le az edényt a tűzről! Hűlés közben néhányszor botmixerrel lazíthatsz rajta, így biztosan csomómentes lesz a végeredmény. Végül töltsd üvegekbe vagy mosószeres flakonokba! Hónapokig eltartható minőségromlás nélkül, de idővel szilárdabbá, csomósabbá válhat a gél, ezért mosás előtt felrázást igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tapasztalatunk szerint a házi mosószer hatékony, szépen tisztít, noha az erősen szennyezett, foltos ruhákat mosás előtt érdemes beáztatni mosószódás vízbe, fehér ruháknál nátrium-perkarbonát is bevethető. Bármilyen hőfokon lehet vele mosni, nem hagy nyomot, nem fakítja a ruha színét, és összességében literenként 60-70 forintból megvan egy jobb minőségű mosószappanból is.

Öblítő helyett ecet

Öblítő helyett az ecet is teljesen jól megállja a helyét, védi és puhítja a ruhák anyagát, bőrkímélő, lebomló, olcsó megoldás, ami ráadásul akár csomagolásmentes üzletekben is megvásárolható, újratölthető változatban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük