Magyarok készítették el a világ első újrahasznosított tisztítószerét szennyvízből: már kapható

A hulladékból és szennyvíziszapból készült, lebomló tisztítószer már ott van a boltok polcain.

takarit-tisztitoszer
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szombaton lezajlott nemzetközi Duna-nap egy nagyon fontos üzenetre hívta fel a figyelmet: mind a folyóvíz, mind általánosságban a környezet védelmében hatalmas az egyén felelőssége. A háztartásoknak pedig egy kevés tudatossággal már egyre könnyebb feladat lenne szerepet vállalni ebben.

Számos hír kering a folyóvizek szennyezettségéről, korábban mi is beszámoltunk a Duna antibiotikum-szennyezettségéről. Prof. Záray Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Intézet tagja ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mintavétel helye nagyon meghatározó egy ilyen vizsgálat során, egy-egy mellékfolyó vagy város sokat módosíthat az eredményen, így közel sem biztos, hogy a legpontosabb adatokat kapta eredményül a nagy visszhangot kapó kutatás. 

Szuperbaktériumok és mikroműanyagok

Prof. Záray Gyula azonban elismerte, az antibiotikumok, az azoknak ellenálló szuperbaktériumok, illetve a mikroműanyagok, azaz a már eredetileg 10-500 mikrométer méretben gyártott polietilén-, illetve polipropilén-részecskék is jelentős problémát jelentenek, melyeket a szennyvíztisztítók sem tudnak teljes egészében eltávolítani a mechanikus, bakteriális biológiai, majd kémiai folyamatok sorával.

Megdöbbentő adat, hogy a vizsgálatok szerint az emberi széklet egy grammja átlagosan két darab mikroműanyagot tartalmaz, melynek bélrendszerre gyakorolt hatása egyelőre nem teljesen ismert a tudósok számára. A mikroműanyagok a szennyvíziszapban is jelen vannak, az így keletkező hulladék hasznosítása, feldolgozása nehézséget okoz, a keletkezett biomassza biztonságos elhelyezése ugyanis jelentős költséggel jár a víztisztító telepek számára.

Újrahasznosított tisztítószer

A magyar-indiai alapítású reNEW Technologies egy világviszonylatban egészen egyedülálló választ adott a hulladék- és szennyvízproblémára. Szabadalmaztatott technológiájuk segítségével a biomasszából értékes ásványi anyagok és vegyületek nyerhetőek vissza, így jelentősen csökkenthető az eddig végtermékként kezelt anyag mennyisége.

Találmányuk alternatívát jelenthet az újrahasznosításra is: a túlnyomórészt szennyvíziszapból, mezőgazdasági és élelmiszer-hulladékból álló biomasszából sok millió baktérium közreműködésével, kontrollált fermentáció útján ecetsavat állítanak elő, mely a világ első újrahasznosított tisztítószerének alapjául szolgál.

A hosszas kutatómunka eredményeként kifejlesztett eljárással létrejött ecetsavhoz adják hozzá a biológiailag lebomló felületaktív, gélesítő és illatanyagokat. Nem véletlen, hogy a termék fejlesztői innovációjukkal az Európai Unió Horizon 2020 programjának pályázati támogatását is elnyerték.

Jobb az ecetnél és az ökotisztítóknál is

A Cycle termékek nemcsak a biológiailag nem lebomló, petrolkémiai anyagokat tartalmazó tisztítószereknél jobbak, de a hagyományos ökotisztítószerekkel szemben is van egy nagy előnyük. Noha utóbbiak valóban lebomlók és környezetbarátok, többségében növényi alapúak, így hasznos erőforrást vesznek el a mezőgazdasági termesztésből, nagy ökológiai lábnyomot hagyva maguk után. Ezzel szemben a Cycle tisztítószereinek előállításához hulladékot használnak fel, így körforgásos, megújuló forrásból származnak.

Felvetődhet az a kérdés is, hogy mennyiben jobb ez, mint az egyszerű háztartási ecet, melynek ugyancsak az említett ecetsav az alapja. A termék fejlesztői elmondták, hogy az étkezési célokra is gyártott háztartási ecet esetében is igaz az, hogy a gyártás más hasznos erőforrásokon alapul, és nem az újrahasznosításon.

Az ecet ugyan tökéletes például vízkőoldásra, de hiányoznak belőle olyan felületaktív, gélesítő anyagok, melyek a sokoldalú, hatékony tisztításhoz és a könnyebb kezelhetőséghez szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cég jövőbeli célja, hogy ne csupán a flakonok tartalma legyen lebomló, de a megvalósítás is környezetbarát maradjon: egyelőre ugyanis műanyag tubusban lehet azokat megvásárolni, gyakorlatilag nem létezik jelenleg biológiailag lebomló, komposztálható műanyag. A következő lépés terveik szerint az újratölthető csomagolás lesz, de utána sem terveznek megállni a fejlesztésekkel.

A termékek már ott vannak a boltok polcain, és az árak tényleg versenyképesek a tisztítószerek körében: a dm-ben a félliteres kiszerelésű WC-tisztító 729 forint, a fürdőszobai tisztító pedig 1199 forint. Külföldre egyelőre az Amazonon lehet rendelni.

kép-termékek

A termékek hatékony tisztítóerejét a német SGS Institute Fresenius bevizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalat tesztekkel bizonyította, ám kaptunk az alkalmon, és mi is kipróbáltuk a cég mindkét piacra dobott termékét. Az eredmények valóban meggyőzők: a funkciójukat teljes mértékben ellátják még a makacsabb foltok esetén is, nem bántják a bőrt, így nem kell vastag kesztyűkkel bajlódni takarításkor.

Mentesek a káros petrolkémiai anyagoktól, így a légzőszervekre nézve sem ártalmasak, ráadásul az illatuk is kellemes, citromos és narancsos változatban is kaphatók, így garantáltan nem kell menekülnie a családnak sem a mérgező, klórtartalmú szerek, sem az ecet szaga elől.

Csak bízhatunk abban, hogy a jövőben egyre bővül a termékpaletta - a cég ígérete szerint már folyamatban van egy általános felülettisztító szer piacra dobása is -, és a tudatosság egyre többeket ösztönöz majd a természetes, megújuló szerek használatára a háztartásban, így egyéni szinten is hozzájárulhat mindenki a vizek és a környezetünk tisztaságának megőrzéséhez.

Tilos a lefolyóba kerülnie

Nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a lefolyókba, ugyanis a veszélyes hulladékkal a szennyvíztisztítókban sem tudnak mit kezdeni. Hatalmas felelőtlenség beleönteni őket a lefolyóba vagy a vécébe.

(Képek: Getty Images Hungary, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük