Magyarok készítették el a világ első újrahasznosított tisztítószerét szennyvízből: már kapható

A hulladékból és szennyvíziszapból készült, lebomló tisztítószer már ott van a boltok polcain.

Újrahasznosított tisztítószer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szombaton lezajlott nemzetközi Duna-nap egy nagyon fontos üzenetre hívta fel a figyelmet: mind a folyóvíz, mind általánosságban a környezet védelmében hatalmas az egyén felelőssége. A háztartásoknak pedig egy kevés tudatossággal már egyre könnyebb feladat lenne szerepet vállalni ebben.

Számos hír kering a folyóvizek szennyezettségéről, korábban mi is beszámoltunk a Duna antibiotikum-szennyezettségéről. Prof. Záray Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Intézet tagja ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mintavétel helye nagyon meghatározó egy ilyen vizsgálat során, egy-egy mellékfolyó vagy város sokat módosíthat az eredményen, így közel sem biztos, hogy a legpontosabb adatokat kapta eredményül a nagy visszhangot kapó kutatás. 

Szuperbaktériumok és mikroműanyagok

Prof. Záray Gyula azonban elismerte, az antibiotikumok, az azoknak ellenálló szuperbaktériumok, illetve a mikroműanyagok, azaz a már eredetileg 10-500 mikrométer méretben gyártott polietilén-, illetve polipropilén-részecskék is jelentős problémát jelentenek, melyeket a szennyvíztisztítók sem tudnak teljes egészében eltávolítani a mechanikus, bakteriális biológiai, majd kémiai folyamatok sorával.

Megdöbbentő adat, hogy a vizsgálatok szerint az emberi széklet egy grammja átlagosan két darab mikroműanyagot tartalmaz, melynek bélrendszerre gyakorolt hatása egyelőre nem teljesen ismert a tudósok számára. A mikroműanyagok a szennyvíziszapban is jelen vannak, az így keletkező hulladék hasznosítása, feldolgozása nehézséget okoz, a keletkezett biomassza biztonságos elhelyezése ugyanis jelentős költséggel jár a víztisztító telepek számára.

Újrahasznosított tisztítószer

A magyar-indiai alapítású reNEW Technologies egy világviszonylatban egészen egyedülálló választ adott a hulladék- és szennyvízproblémára. Szabadalmaztatott technológiájuk segítségével a biomasszából értékes ásványi anyagok és vegyületek nyerhetőek vissza, így jelentősen csökkenthető az eddig végtermékként kezelt anyag mennyisége.

Találmányuk alternatívát jelenthet az újrahasznosításra is: a túlnyomórészt szennyvíziszapból, mezőgazdasági és élelmiszer-hulladékból álló biomasszából sok millió baktérium közreműködésével, kontrollált fermentáció útján ecetsavat állítanak elő, mely a világ első újrahasznosított tisztítószerének alapjául szolgál.

A hosszas kutatómunka eredményeként kifejlesztett eljárással létrejött ecetsavhoz adják hozzá a biológiailag lebomló felületaktív, gélesítő és illatanyagokat. Nem véletlen, hogy a termék fejlesztői innovációjukkal az Európai Unió Horizon 2020 programjának pályázati támogatását is elnyerték.

Jobb az ecetnél és az ökotisztítóknál is

A Cycle termékek nemcsak a biológiailag nem lebomló, petrolkémiai anyagokat tartalmazó tisztítószereknél jobbak, de a hagyományos ökotisztítószerekkel szemben is van egy nagy előnyük. Noha utóbbiak valóban lebomlók és környezetbarátok, többségében növényi alapúak, így hasznos erőforrást vesznek el a mezőgazdasági termesztésből, nagy ökológiai lábnyomot hagyva maguk után. Ezzel szemben a Cycle tisztítószereinek előállításához hulladékot használnak fel, így körforgásos, megújuló forrásból származnak.

Felvetődhet az a kérdés is, hogy mennyiben jobb ez, mint az egyszerű háztartási ecet, melynek ugyancsak az említett ecetsav az alapja. A termék fejlesztői elmondták, hogy az étkezési célokra is gyártott háztartási ecet esetében is igaz az, hogy a gyártás más hasznos erőforrásokon alapul, és nem az újrahasznosításon.

Az ecet ugyan tökéletes például vízkőoldásra, de hiányoznak belőle olyan felületaktív, gélesítő anyagok, melyek a sokoldalú, hatékony tisztításhoz és a könnyebb kezelhetőséghez szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A cég jövőbeli célja, hogy ne csupán a flakonok tartalma legyen lebomló, de a megvalósítás is környezetbarát maradjon: egyelőre ugyanis műanyag tubusban lehet azokat megvásárolni, gyakorlatilag nem létezik jelenleg biológiailag lebomló, komposztálható műanyag. A következő lépés terveik szerint az újratölthető csomagolás lesz, de utána sem terveznek megállni a fejlesztésekkel.

A termékek már ott vannak a boltok polcain, és az árak tényleg versenyképesek a tisztítószerek körében: a dm-ben a félliteres kiszerelésű WC-tisztító 729 forint, a fürdőszobai tisztító pedig 1199 forint. Külföldre egyelőre az Amazonon lehet rendelni.

kép-termékek

A termékek hatékony tisztítóerejét a német SGS Institute Fresenius bevizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalat tesztekkel bizonyította, ám kaptunk az alkalmon, és mi is kipróbáltuk a cég mindkét piacra dobott termékét. Az eredmények valóban meggyőzők: a funkciójukat teljes mértékben ellátják még a makacsabb foltok esetén is, nem bántják a bőrt, így nem kell vastag kesztyűkkel bajlódni takarításkor.

Mentesek a káros petrolkémiai anyagoktól, így a légzőszervekre nézve sem ártalmasak, ráadásul az illatuk is kellemes, citromos és narancsos változatban is kaphatók, így garantáltan nem kell menekülnie a családnak sem a mérgező, klórtartalmú szerek, sem az ecet szaga elől.

Csak bízhatunk abban, hogy a jövőben egyre bővül a termékpaletta - a cég ígérete szerint már folyamatban van egy általános felülettisztító szer piacra dobása is -, és a tudatosság egyre többeket ösztönöz majd a természetes, megújuló szerek használatára a háztartásban, így egyéni szinten is hozzájárulhat mindenki a vizek és a környezetünk tisztaságának megőrzéséhez.

Tilos a lefolyóba kerülnie

Nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a lefolyókba, ugyanis a veszélyes hulladékkal a szennyvíztisztítókban sem tudnak mit kezdeni. Hatalmas felelőtlenség beleönteni őket a lefolyóba vagy a vécébe.

Sose húzd le a vécén: komoly következménye lehet a gyógyszerek leöblítésének

Nem szabad a lefolyókba juttatni, de a hétköznapi szemét közé se keverd.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük