Miért jobb az ecet öblítő helyett? Érzékeny bőrűeknek különösen ajánlott

A törölköző egy ideje már nem szívja a nedvességet? Ez lehet a baj.

Ecet öblítő helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ecet háztartásban való sokoldalú felhasználási lehetőségeit már a nagyszülők generációja is jól ismerte. Aztán az évek során kicsit elfelejtődött, napjainkra azonban újra előkerült ez a tudás. Az ecet remekül használható vízkőoldásra, a fürdőszobában vagy a konyhában - például a kávéfőző tisztításakor -, de üvegfelületek is csillogóvá varázsolhatóak vele.

Azt is tudjuk már, hogy ideális társ zsíroldáshoz is, sőt, segít eltüntetni az izzadságfoltot a pólóból, de vannak, akik egész egyszerűen öblítő helyett használják mosáskor.

Mi a baj az öblítővel?

A textilöblítőket azért használjuk, hogy mosás után a ruháknak friss illata és kellemes, puha tapintása legyen. Az öblítőkben azonban számos olyan vegyület van, mely káros lehet az emberi szervezetre. A bennük lévő kationos felületaktív anyagok lerakódnak a textilszálakra, és nem csupán puhává, varázsolják a ruhákat, de sok embernél allergiás bőrreakciót váltanak ki.

Számos öblítőreklámban láthatod, hogy a ruhák napokig-hetekig megőrzik a finom illatot. Ezt a hatást a gyártók különféle fixálószerekkel érik el, ám a vegyületek hosszú távon növelik az asztma, illetve más légúti megbetegedés kockázatát.

Ha idővel azt tapasztalod, hogy a törölköződ illatos, csak éppen nem tölti be eredeti funkcióját - vagyis nem szívja a nedvességet -, akkor is joggal gyanakodhatsz a textilszálakra lerakódott, öblítőben lévő vegyületekre.

Ezért jobb az ecet öblítő helyett

Sokan félnek az öblítőt ecetre cserélni, hiszen tartanak tőle, hogy a markáns szag beleivódik a ruhákba. Ez azonban nincs így, a kellemetlen buké száradást követően egy az egyben elillan. A másik gyakori félelem, hogy erős savként fakítja a ruhák színét - ami ugyancsak alaptalan. Épp ellenkezőleg!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem véletlenül használják ruhafestést követően színfixáló szerként az ecetes vizet. Az ecettől éppúgy puhák lesznek a ruhák, mint az öblítőtől, ráadásul eltávolítja a textíliákból a mosószermaradékot, és az olyan kellemetlen szagokat is, mint a dohányfüst. Ha pedig egy kis extra illatra vágysz, adj a mosógép öblítőszeres rekeszébe a háztartási ecethez tíz csepp 100%-os citrom- vagy levendulaolajat. De kipróbálhatod a háztartási boltokban és drogériákban kapható mosóparfümöt is - melyből szintén nem kell sok.

A tiszta mosógépért

A következő képeken azt is megmutatjuk, hogyan tudod megszabadítani mosógépedet a lerakódott szennyeződésektől egy ecetes keverékkel.

Így tüntesd el a mosógép lerakódásait ecettel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük